Melvin Sturm
Melvin Sturm Recepten 30 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: bisque recept met een duurzaam tintje

Dit bisque recept is misschien wel de ultieme smaakbom. Deze soep is krachtig van smaak én – als je ‘m zo maakt als wij –  lekker duurzaam. Wij gebruiken hier namelijk het pelafval van Hollandse garnalen, iets dat normaal gesproken vaak wordt weggegooid.

Los van dat ‘ie hartstikke duurzaam is, is dit bisque recept ook nog eens goed voor je portemonnee. Het ‘afval’ van Hollandse garnalen kost namelijk bijna niks. Vraag je visboer of hij/zij je hieraan kan helpen en je zet binnen mum van tijd een fantastisch voorgerecht op tafel.

Bisque
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Zo maak je bisque van Hollandse garnalen

  1. Zet een pan op het vuur met een scheutje neutrale olie. Voeg het pelafval toe en laat op matig vuur garen tot de koppen beginnen te kleuren.
  2. Snij ondertussen de wortel, ui, prei en venkel fijn.
  3. Voeg de tomatenpuree toe aan de pan met het pelafval en laat een paar minuten meebakken.
  4. Voeg dan de gesneden groenten toe, samen met het teentje knoflook, de tijm, het laurierblaadje en de Old Bay Seasoning.
  5. Laat een paar minuutjes meebakken tot de groentes glazig zijn.
  6. Voeg de cognac toe en flambeer zodat de alcohol verdampt en niet meer bitter smaakt.
  7. Voeg nu de port en de rijst toe en laat een paar minuten inkoken. De rijst zorgt later voor binding van de bisque.
  8. Giet de kippenbouillon bij het geheel en breng heel langzaam tegen de kook aan.
  9. Snij ondertussen de bleekselderij in kleine stukjes en voeg toe.
  10. Laat het geheel met de deksel op de pan een half uurtje trekken op laag vuur.
  11. Zeef de inhoud van de pan en druk al het vocht uit de garnalen en groentes; hier zit de meeste smaak in!
  12. De garnalen zouden voldoende zout moeten afgeven. Proef en breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
  13. Serveer met de opgeklopte room en de Hollandse garnalen.
Bisque
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Meer soep?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.