Redactie
Redactie Diner 19 nov 2015
Leestijd: 1 minuut

De koningin van de Italiaanse vleesgerechten: bistecca alla Fiorentina

De koningin der Italiaanse vleesgerechten is de bistecca alla Fiorentina: een T-bone steak die wordt gebakken op een grill en vuurrood in reepjes wordt geserveerd. 

Bistecca alla Fiorentina is afkomstig uit Florence en bijna net zo oud als de stad. Het werd voor het eerst gemaakt toen de familie Medici nog aan de macht stond en staat bekend om de luxueuze uitstraling.

Traditioneel wordt het gerecht gemaakt van vlees van het Chianina of Maremmana-ras, maar als jij je slager lief aankijkt en hij je een ander prachtig stuk geeft werkt dat net zo goed. T-bone steaks zijn van nature een stuk groter dan een standaard biefstukje, waardoor je het waarschijnlijk zal moeten delen met je tafelgenoten.

Het recept

Laat het vlees een half uur op kamertemperatuur komen. Verwarm een grillpan of barbecue op hoog vuur en besprenkel het vlees met een beetje olijfolie, peper en zout.

Grill het vlees aan beide zijden gedurende 5 minuten en voeg eventueel een takje rozemarijn toe aan de pan. Het vlees moet echt nog goed rood van binnen zijn en de buitenkant bijna crispy.

Wil je het vlees niet te rood? Laat het dan nog 10 minuutjes in een op 100 graden voorverwarmde oven nagaren.

Laat de steak 5-10 minuten rusten onder aluminiumfolie en snijd het dan in reepjes tegen de draad in. Serveer met partjes citroen en deel het vlees met je tafelgenoten.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.