Redactie
Redactie Dessertrecepten 26 apr 2012
Leestijd: 3 minuten

Culy’s ultieme chocoladetaart

Soms wil je gewoon iets extravagants maken. Voor je lover, voor vrienden of familie… of gewoon helemaal voor jezelf. En wat beter te maken dan een belachelijk machtige, heftige, calorierijke, maar vooral overheerlijke chocoladetaart? Wij geven je het recept voor de ultieme chocolate pie.

Het recept is oorspronkelijk van Martha Stewart, maar we hebben het enigszins aangepast naar mijn smaak en Nederlandse producten. Het lijkt moeilijk, maar is het absoluut niet. Als je muffins of brownies kunt bakken, kun je dit ook. Sterker nog: als je een oven, een mixer en wat smaak hebt, lukt dit je. Absoluut.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe in een kom de droge ingrediënten en lepel dit even door. Wij zeven het van tevoren altijd eerst even, om klontjes in de bloem en het cacaopoeder te voorkomen. Mix in een andere kom de zachte boter met de suiker totdat het een romig mengsel is. Je kunt op lage snelheid mixen. Wij gebruikten een KitchenAid, maar een keukenmachine met mixer-mes kan ook, of gewoon een handmixer. Je hebt dit wel echt nodig, met een garde lukt dit niet.

Voeg de helft van het poedermengsel in de eerste kom bij de tweede kom (boter + suiker). Mix goed door. Doe één voor één de eieren erbij, en mix na elk ei goed door. Doe nu de mascarpone erbij, en mix weer goed. Doe de laatste helft van het poedermengsel erbij. Meng alles goed door totdat je een mooi mengsel hebt: niet of nauwelijks klontjes, niet te zacht en zeker niet te hard. Het ziet eruit als een browniebeslag.

Beboter nu een (spring)vorm. Wij vinden een springvorm altijd handiger omdat je de taart daar het makkelijkst uit kunt halen. Beboteren doe je met zachte boter, liever niet met gesmolten, dan krijg je soms vettige bubbeltjes aan de zijkant van je taart. Bakspray kan ook!

Vul de beboterde vorm met het mengsel en bak 35 minuten. Iedere oven is anders, dus houd je taart een beetje in de gaten: soms moet hij iets langer. Met een satéprikker kun je checken of -ie gaar is. Die moet er (bijna) droog uit komen in het midden van de taart.

Laat de taart compleet afkoelen, en maak dan de ganache. Dat doe je door de room te verwarmen, tegen de kook aan (zie je belletjes, dan stop je hem). Dit schenk je over de chocolade; hoe fijner die is, hoe beter en sneller hij smelt. Je kunt speciale chocolate chips kopen, maar een reep heel fijn raspen of hakken kan ook. Je schenkt de room erop en roert goed door, totdat het een saus is.

Zet de taart op een rooster en zet die weer op een plaat of stuk bakpapier, zodat je geen ganache verspilt. Giet de ganache eroverheen en verspreid dit met een paletmes (het handigste), een lepel of mes. Als het maar mooi verdeeld wordt en de zijkanten ook bedekt zijn met ganache. Laat dit een halfuurtje op je aanrecht ‘opstijven’, daarna de koelkast in.

Voilà! Je kunt de ganachetopping eventueel nog versieren met hagelslag, voor een extra leuk effect.

IMG_0314taart2

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.