Redactie
Redactie Diner 5 apr 2013
Leestijd: 2 minuten

Culy ontdekt Thailand: stap-voor-stap recept voor traditionele Green Curry

Waar kun je beter Thais leren koken dan middenin Thailand zelf? Culy’s Monique reisde af naar het platteland van het Aziatische land en kreeg les van oude volleerde chefs bij de lokale kookschool Klong Lat Mayom. Vandaag: het recept voor traditionele Green Curry, speciaal voor de Culy-lezer stap voor stap gefotografeerd en uitgeschreven.

“Ik had nog nooit een kookschool buiten meegemaakt. Laat staan op het ruwe platteland van Thailand, een uurtje buiten Bangkok in de provincie -. We gingen er per boot heen; zo’n echte Thaise Klong-boot, door de Thai ook wel gekscherend ‘James Bond-boot’ genoemd, omdat het een bekend rekwisiet was in de klassieker The Man with the Golden Gun.

De boot eenmaal aangelegd, wiebelen we over de steiger de provisorische maar inspirerende buitenplaats op. Koken in de volle zon, terwijl de temperatuur naar veertig graden stijgt; je moet het een keer meegemaakt hebben.

culy.nl-3361culy.nl-3180

Naast heet is de workshop vooral enorm leerzaam. Chef Suri, minstens tachtig jaar oud, leert ons drie traditionele Thaise gerechten: Tom Yum Kung (een pittige en tikje zure soep met garnalen, en indien gewenst: veel rode peper), een Green Curry met vis en groenten, en Bua Loy (een dessert van kokosroom met sticky rijstmeel-balletjes). Het feest kan beginnen!

Vandaag het recept voor Green Curry. Later deze week volgen de andere twee gerechten, uiteraard plus recept, zodat je het thuis kunt namaken. Succes!”

Zie de ingrediënten lijst hiernaast voor alle benodigdheden.

culy.nl-3242

Begin met de currypasta te maken in een vijzel. Stamp de fijngesneden gember, fijngesneden citroengras, gesnipperde sjalotjes en knoflook fijn. Stampen maar! Voeg de zest (geraspte schil) van de limoen toe, en de chili pepertjes (naar smaak). Echt goed stampen, het moet een mooie smeuïge pasta worden.

culy.nl-3240culy.nl-3249culy.nl-3254

Zet een wok op het vuur en zet ‘m gierend hoog. Doe de kokosmelk erin en breng flink aan de kook. Voeg de currypasta toe en laat deze mee sizzlen. Is het geheel te droog? Doe er dan meer kokosmelk bij. Voeg de eetlepel bruine suiker of palmsuiker toe, plus de vissaus.

culy.nl-3261

Roer de vis (of kip) los met 1,5 eetlepel vissaus. Pak met een lepel kleine hompjes vis en laat deze in de gloeiend hete curry-kokosmelk vallen. Dit gaat het beste als je je lepel eerst even door kokosmelk haalt.

culy.nl-3270culy.nl-3274culy.nl-3278culy.nl-3280culy.nl-3282

Dan is het tijd voor de rest van de vulling. Voeg achter elkaar toe in de hete wok: kaffir lime leaves, gember, chilipepertjes, aubergine en erwten. Doe de Thaise basilicum pas helemaal op het eind erbij. De kokosroom erbij en klaar ben je! Opscheppen op mooie diepe borden en bestrooien met verse koriander.

Aroi aroi! (= heel erg lekker)

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.