Redactie
Redactie Dessertrecepten 7 apr 2013
Leestijd: 2 minuten

Culy ontdekt Thailand: recept voor heerlijk Thais kokosdessert Floating Lotus

Waar kun je beter Thais leren koken dan middenin Thailand zelf? Culy’s Monique reisde af naar het platteland van het Aziatische land en kreeg les van oude volleerde chefs bij de lokale kookschool Klong Lat Mayom.

Vandaag: het recept voor traditionele Bua Loy; een Thais dessert met zoete kokosmelk, rijstmeelballetjes en eventueel ei – dan heet het Bua Loy Kai Wan. Dit toetje wordt ook wel Floating Lotus genoemd.

Lees meer over deze kookworkshop hier. Zie daar ook hét recept voor Green Curry en voor Tom Yum soep.

culy.nl-3330

Zie de ingrediëntenlijst hiernaast voor alle benodigdheden.

culy.nl-3334culy.nl-3342culy.nl-3333

Maak van het kleefrijstmeel en het water samen een pasta, door het zeker 10 minuten goed te kneden. Het moet een deeg worden wat niet te nat is, maar ook niet te droog. Je kunt als je wil wat kleur toevoegen, met behulp van pandan (voor een groene kleur), taro (paars), pompoen (geel-oranje) of zoete aardappel (oranje). Maak kleine balletjes maken en leg deze in een met kleefrijstmeel bestuifde bakplaat of schaal.

culy.nl-3337culy.nl-3346

Breng flink wat water aan de kook, laat het goed koken en doe voorzichtig de balletjes erin. Roer regelmatig door met een pollepel of schuimspaan. Haal de balletjes na zo’n 4 minuten uit het kokende water en doe over in een schaal met water dat op kamertemperatuur is.

Breng de kokosroom in een ruime pan of diepe wok aan de kook. Doe de kokosrasp en de maïskorrels in de kokende kokosroom. Doe ook de balletjes er weer in. Beetje zout erbij en de kristalsuiker erbij. Breng alles aan de kook en laat een paar minuutjes inkoken. Proef dan goed: moet er bijvoorbeeld nog meer suiker bij?

Traditioneel wordt dit dessert zonder ei gegeten, maar in sommige restaurants wordt dit wel toegevoegd. Mocht je dit willen, breek dan de eitjes in een kommetje. Losklutsen en toevoegen aan de pan. Goed roeren, zodat er sliertjes gebakken ei ontstaan. Een minuutje meekoken en klaar ben je!

culy.nl-3352

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.