Redactie
Redactie Dessertrecepten 11 apr 2013
Leestijd: 2 minuten

Chipolatataart om van te dromen

Al eerder stuurde Culy lezeres Kim haar recept voor de wonderbaarlijke chocolade-amarenen taart, en bij het zien van deze chipolatataart vielen we al helemaal in katzwijm.

Verwarm je oven voor op 180 graden en bedek de bodems en randen van de vormen met bakpapier (lijm ze eventueel vast met een klein beetje boter). Klop de eidooiers en de suiker tot ze licht en romig zijn, en het mengsel verdrievoudigd is. Voeg er de citroenrasp aan toe en klop in een aparte kom de eiwitten tot ze licht en luchtig zijn. Pas hierbij wel goed op dat je keukengerei brandschoon is en er geen spatje vet op zit (dit voorkomt het in elkaar zakken van het schuim).

Maak familie door voorzichtig een klein deel van de eiwitten met het eimengsel te mengen, en voeg vervolgens het mengsel toe aan de rest van de luchtig geklopte eiwitten. Spatel voorzichtig door elkaar, en zorg ervoor dat er zo min mogelijk lucht verloren gaat. Tik de spatel of lepel niet af aan de kom, hierdoor haal je veel lucht uit het mengsel.

Zeef de bloem boven het eimengsel en spatel er voorzichtig door. Neem er de tijd voor en meng tot alles goed gemixt is en meng er tot slot de gesmolten boter door. Als het goed is heb je nu een aardige hoeveelheid beslag.

Schep het mengsel voorzichtig in de bakblikken en bak ze gedurende 25 minuten in de voorverwarmde oven. De cakes zijn klaar wanneer het terugveert als je er op drukt en er een satéprikker schoon uit komt. Laat iets afkoelen en verwijder ze uit de springvormen.

Snijd wanneer het biscuitdeeg volledig is afgekoeld, beide taarten overdwars doormidden zodat je vier schijven hebt. Roer met een lepel alle lucht uit de pudding en roer er de slagroomversteviger door. Besmeer de eerste schijf met een niet te dikke laag jam. Leg hier een tweede taartlaag op en besmeer met een mooie portie chipolatapudding, maar zorg dat het niet helemaal tot de randen komt. Leg er vervolgens een derde taartlaag op besmeer ook deze met jam.

Maak de ‘frosting’ door de mascarpone met de lemon curd te mengen. Klop deze enigszins luchtig en top de taart met de laatste taartlaag. Bedek de gehele taart met een mooie laag van het mengsel en maak het zo strak mogelijk door er met een paletmes langs te gaan. Bestrooi de zijkanten met een ruime hoeveelheid nougatine (net als bij een ouderwetse slagroomtaart) en strooi eventueel over de bovenkant wat schuimstaafjes (te koop bij de meeste speciaalzaken en groothandels).

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.