Redactie
Redactie Diner 1 feb 2014
Leestijd: 3 minuten

Wie heeft er zin in kaasfondue?

Kaasliefhebbers, opgelet! Het is namelijk tijd voor ons grote kaasfondue artikel. Want: voor een goede pan fondue hoef je echt geen Zwitserse kok te zijn, je moet alleen een paar kleine dingen in acht houden. 

Klassieke kaasfondue

Kaasfondue is ontstaan in de achttiende eeuw in Zwitserland, als manier om oud geworden kazen en brood toch te kunnen gebruiken. Doordat de minder rijken gedurende de winter geen of minder toegang hadden tot verse producten, werd de kaas steeds ouder, en het brood droog en hard. Kaasfondue bleek een perfecte uitkomst waar men maar weinig ingrediënten voor nodig had.

Hoewel er tientallen verschillende combinaties en verhoudingen bestaan, is er eigenlijk maar een echte klassieker. Namelijk die met Emmental en Gruyère. De hoeveelheden vind je hiernaast in de ingrediëntenlijst, en hieronder ook nog even een keertje:

Voor 4 personen:

  • 1 teentje knoflook, gehalveerd
  • 290 ml droge witte wijn
  • 1 theelepel citroensap
  • 225 gram Emmental, geraspt
  • 225 gram Gruyère, geraspt
  • 1 theelepel Maïzena
  • Wit stokbrood om te dippen
  • Optioneel: 1 eetlepel kirsch, een snufje nootmuskaat

Smeer je pan van tevoren in met het gehalveerde teentje knoflook (hierdoor smelt de kaas beter en het geeft een subtiele smaak aan je fondue) en breng de wijn en het citroensap aan de kook. Zet het vuur lager en voeg al roerende de kazen toe. Blijf roeren tot ze gesmolten zijn. Meng de Maïzena met een eetlepel water (of Kirsch als je dat gebruikt). Voeg dit toe aan het kaasmengsel en blijf roeren tot het mooi egaal is.

cheese fondue

Variaties

Naast de klassieke Zwitserse variant, kun je natuurlijk veel meer kanten op. Zo kan je ook gewoon Hollandse belegen kaas gebruiken, en ook andere soorten zoals bijvoorbeeld Franse Comté, vacherin, Italiaanse gorgonzola, Fontina of zelfs geitenkaas.

Proef bij de kaasboer verschillende soorten, maak desnoods een mix en vraag tot slot of hij het wil raspen. Is wel zo makkelijk!

Ook lekker: voeg verse kruiden, zwarte gemalen peper of verse truffel toe.

Stock kaasfondue

Regels & tradities

– Om een goede fondue te maken hoef je echt geen dure sets of elektrische pannen aan te schaffen. Een handig gietijzeren of stenen fonduepannetje met handvat volstaat, en om het warm te houden kun je een rechaud gebruiken. Wil je de temperatuur graag zelf reguleren? Gebruik dan wel een elektrische fonduepan, deze hebben namelijk vaak meerdere standen.

– Je brood hoeft niet supervers te zijn, in tegendeel zelfs!

– Gebruik Maïzena. Dit zorgt ervoor dat het mengsel van kaas en witte wijn mooi en homogeen wordt.

– Roer altijd met de klok mee. Volgens de traditie moet je regelmatig en alleen met de klok mee roeren of het patroon van een 8 aanhouden,  zodat het mengsel een egale massa blijft. Een grote bal kaas zit namelijk niemand op te wachten…

– Laat je stukje brood nooit, maar dan ook nooit vallen in de pan! Als man zijnde moet je dan volgens de traditie de tafel trakteren op een drankje, en de vrouwen… Die moeten hun buurman of -vrouw kussen!

Dippen maar!

Voordat we aan tafel gaan; kaasfondue kan je eten met brood, maar ook met aardig wat andere ingrediënten. Zo zien we het steeds vaker met knapperige, rauwe groenten en smaken sommige fruitsoorten er zeker niet verkeerd bij!

Denk aan bijvoorbeeld tomaatjes, champignons, bloemkool, broccoli, bleekselderij en (stukjes) groene asperges, maar ook appelpartjes en stukjes ananas zijn zeker niet verkeerd.

Stock kaasfondue

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.