Redactie
Redactie Diner 24 nov 2013
Leestijd: 4 minuten

Culy & Kids: de ‘verstopte groente’ lasagne

Nieuw op Culy: de rubriek Culy & Kids, geschreven door foodblogger én mama Francesca van FrancescaKookt.nl.

Laat ik deze eerste column voor Culy & Kids eens beginnen door jullie uit de droom te helpen. Een kind van een foodblogger eet niet automatisch alles. Echt waar. En iedere foodblogger die anders beweert… die jokt. Want ieder kind ontwikkelt zich vrijwel hetzelfde op culinair gebied. De ene week proberen ze alles uit, de andere week willen ze alleen nog patat. Dan volgt er een week dat de kleur rood favoriet is om vervolgens de week erna alles wat rood is weer uit te spugen. En zo ook bij mijn kind.

Misschien is het wel zo dat mijn peuter Jessey makkelijker kennis maakt met verschillende smaken en texturen. Want het eten vliegt ons thuis om de oren door mijn blog FrancescaKookt. Maar omdat mama toevallig over eten schrijft, wil nog niet zeggen dat Jessey daarom ook alles maar eet. Zo zitten wij nu in de fase dat hij geen groente eet. En die fase is heel duidelijk. Hij eet alles. Behalve groente. Vakkundig vist de 2-jarige iedere avond alles uit zijn bord wat eruit ziet als groente met de mededeling: “oh nee mama, die groente, die hoef ik nie”.

Voor ouders kan dit een frustrerende periode zijn. Want we zijn allemaal grootgebracht met de boodschap dat we niet kunnen groeien zonder de bouwstoffen van groente. Nou maak ik me nooit direct zorgen in zo’n fase, maar iedere mama wil toch graag dat er wat groente naar binnen gaat, nietwaar?

Tijd dus voor operatie ‘verstop de groente’! Een beetje foppen kan nooit kwaad en met deze ‘verstopte groente lasagne’ zet je een gezonde maaltijd voor je kritische eter neer die ze zo lekker vinden dat ze niet eens meer door hebben dat er groente in zit. Gewoon gezellig met elkaar aan tafel eten zonder strijd of gedoe: hoe fijn is dat.

Jessey

Recept voor de ‘verstopte groente’ lasagne

Zie de ingrediëntenlijst hiernaast voor alle benodigdheden

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Hak de knoflook en ui fijn. Rasp de winterwortel, bleekselderij en broccoli grof. Heb je haast, maak het jezelf dan gemakkelijk en doe dit met de keukenmachine.

Verhit twee eetlepels olijfolie in een pan en rul hier het gehakt in. Breng het gehakt op smaak met peper en zout terwijl je bakt. Schep het gehakt uit de pan en fruit daarna de ui en knoflook totdat deze glazig ziet. Voeg daarna de groenten toe en bak deze vijf minuten. Schenk de passata bij de groenten en voeg de blaadjes basilicum toe. Laat 5 minuten pruttelen.

En dan komt de truc. Schep de saus in de keukenmachine en maal deze helemaal fijn, meng daarna het gehakt erdoor et voilà, iedere peuter zal zweren dat het gehaktsaus is. Proef de saus en breng eventueel nog op smaak met peper en zout.

Meng de ricotta met de Hüttenkäse, Parmezaanse kaas en zwarte peper.

De verstopte groentelasagna_compilatie

Tijd om laagjes te maken. Neem een ovenschaal die groot genoeg is en begin met een dun laagje van de saus. Hier komt een laagje van het ricottamengsel op wat je weer bedekt met vellen lasagne. Herhaal dit totdat je eindigt met een laatste laag saus. Scheur de bollen mozzarella in stukjes en verdeel die over de saus. Hier strooi je nog een beetje zwarte peper over.

Zet de ovenschaal voor 35-45 minuten in de oven totdat de bovenzijde goudbruin kleurt. En geniet daarna van het effect! Die peuter van mij bleef z’n mond maar open doen voor een nieuw hapje. En daar houden mama’s van.

Tip: heb je saus of lasagne over? Gelijk invriezen! Altijd fijn om een portie in de diepvries te hebben. Of je eet er lekker 2 dagen van.

De verstopte groentelasagna_1

Over Francesca Kookt!
Francesca is mama van peuter Jessey (2), foodblogger en werkt in de reclame. Een druk leven waar food centraal staat en waar eten niet alleen goed, maar ook leuk moet zijn. Want samen eten geeft plezier én verbindt. En als wij dit als volwassenen uitdragen naar elkaar en naar onze kinderen, zal dit veel positieve effecten hebben voor de ontwikkeling van onze toekomstige generatie lekkerbekken. Daarom reist Francesca met Kleine Kokkies door het land om kinderen met al hun zintuigen voedsel te laten ervaren. Meer informatie op www.francescakookt.nl.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.