Redactie
Redactie Recepten 23 mrt 2013
Leestijd: 2 minuten

Culy Italia: tuinbonenpuree met gefrituurd zuurdesembrood

Voor de Culy Italia rubriek schrijft Saskia Balmaekers, Italië-expert en blogger van Ciao Tutti haar favoriete Italiaanse recepten, hotspots en tips. 

Jolande Burg is kookboeken schrijfster en Erik Spaans wijnschrijver en culinair fotograaf. Samen wonen en werken ze op het Italiaanse platteland in een eeuwenoude gerestaureerde villa tussen de olijfbomen. Deze tuinbonenpuree met gefrituurd zuurdesembrood is een van hun regionale lievelingsrecepten, door Jolande naar eigen smaak omgebouwd, dat ook in hun laatste boek Extra Vergine werd gepubliceerd. Het is een delicate puree met een diepe smaak. Hier hoort een ook een wijn uit Puglia bij: een rode Salice Salento DOC, maar zeker geen op hout gerijpte.

Bak de uien glazig aan in de olijfolie. Voeg de tuinbonen, de aardappelblokjes, de tomatenpuree, het bonenkruid, het zout en het water toe en breng dit geheel aan de kook. Laat op laag vuur 45 minuten doorsudderen. Giet af en pureer het met een pureestamper. Druk het vervolgens met een lepel door een zeef. Doe terug in de pan en kook het in tot de gewenste dikte. Blijf intussen goed roeren en breng eventueel nog op smaak met zout en witte peper.

Verwarm in de tussentijd in een koekenpan de olijfolie en frituur hierin de repen brood. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Verwarm de borden voor en verdeel de puree erover. Garneer met de repen brood, de geschaafde Parmezaan, de rucola, een flinke scheut extra vergine olijfolie en als het kan wat rucolabloemetjes.

Olijfolietip
Puglia staat bekend om zijn volle olijfoliesoorten. Jolande heeft hier gekozen voor de gerijpte  en kruidige olie van een naburige perserij in Martina Franca. Deze wordt ook in Nederland verkocht.

Nog meer lekkers uit de keuken van Puglia
Jolande en Erik geven op hun Zuid-Italiaanse Villa Rossa dit jaar weer korte weekend-kooklessen (drie vegetarische en een Italiaanse wijn-spijs workshop), die een geweldige aanvulling kunnen zijn op een zonnige vakantie in Puglia. Kijk voor meer informatie op de website van Villa Rossa.

Van Saskia krijgen Culy-lezers wekelijks een Italiaanse culinaire tip, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.