Redactie
Redactie Dessertrecepten 6 jul 2013
Leestijd: 2 minuten

Culy Italia: Torta di nocciole

Voor de Culy Italia rubriek schrijft Saskia Balmaekers, Italië-expert en blogger van Ciao Tutti,  haar favoriete Italiaanse recepten, hotspots en tips. 

Vorige week was het tijd voor de parels van Piemonte, een streek die echt is weggelegd voor de grote lekkerbekken en Italië-liefhebbers onder ons. Eén van die paradepaartjes is de hazelnoot:  zo verfijnd van smaak dat ze een keurmerk hebben (IGP, Indicazione Geografica Protetta). Omdat we meteen al begonnen te watertanden bij het idee van een zachte, elegante en luchtige hazelnotentaart besloten we gelijk de week erna het bijbehorende recept te plaatsen. 

Koekjes, taarten en andere zoete baksels, dat kun je wel aan Italianen overlaten. In Piemonte komen we steeds één goudbruine, heerlijk geurende taart in het bijzonder tegen: torta di nocciole, oftewel hazelnoottaart. In het mei/juni nummer van Jamie Magazine – dat we meenamen in het vliegtuig naar Italië – vinden we toevallig een special over slow food in Piemonte, inclusief een recept voor torta di nocciole. Met de verse hazelnoten die we in de koffer mee terugnamen, proberen we het recept meteen uit!

Verwarm de oven voor op 160 graden. Doe de eieren in een kom en klop ze met een elektrische mixer gedurende een paar minuten goed stijf en luchtig. Voeg vervolgens de suiker toe en blijf nog een paar minuten mixen.

Smelt de boter op laag vuur. Zet de mixer op de laagste stand en voeg om en om een beetje hazelnootbloem en een scheutje gesmolten boter toe totdat je alles door het eimengsel hebt gemixt. Doe dit zo rustig mogelijk zodat je niet alle lucht uit het mengsel slaat. Als je mixer geen lage stand heeft, kun je zowel de bloem als de boter erdoorheen scheppen met een spatel. Zorg er dan wel voor dat alles goed gemengd is.

Spatel als laatste het bakpoeder voorzichtig door het beslag. Bekleed een cakevorm met een doorsnede van 24-26 centimeter met bakpapier en giet het cakebeslag in de vorm. Zet de vorm in de oven en bak hem in minimaal 60 minuten gaar. Controleer af en toe als je een oven met een glazen deur hebt. Open de oven niet te vroeg; de kans dat je taart instort is groot.

Controleer of de taart gaar is door er een mes of metalen prikker in te steken. Komt deze er schoon weer uit, dan kan de taart buiten de oven afkoelen op een rooster.

Van Saskia krijgen Culy-lezers wekelijks een Italiaanse culinaire tip, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.