Redactie
Redactie Diner 23 feb 2014
Leestijd: 3 minuten

Culy Italia: de Italiaanse liefde voor eten

‘Everything you see, I owe to spaghetti,’ zo zei Sophia Loren ooit. De Italiaanse keuken vormt echter niet alleen de basis van de schoonheid en de carrière van deze actrice, maar van zo ongeveer alles in Italië. Vandaag vertelt Culy’s Italië-expert Saskia Balmaekers dan ook over de Italiaanse liefde voor eten en meer. 

Altijd aan tafel
Is er een probleem? ‘Laten we samen eten, dan lossen we het wel op,’ zal een Italiaan voorstellen. Bijgepraat wordt er bij een snelle espresso aan de bar, eten doet men het liefst zo lang en zo uitgebreid mogelijk, met zoveel mogelijk gasten aan tafel. En alle gesprekken gaan, uiteraard, vooral over eten.

Wat er op tafel staat passeert uitgebreid de revue, maar ook variaties op de bereide gerechten van buurvrouw, oma en eigenwijs nichtje die het net even anders doet worden besproken. Ook wat er nog allemaal gekookt gaat worden in de nabije toekomst is een geliefd onderwerp, tot je oren (zeker als buitenstaander) klapperen van al die pastasoorten, regels en regeltjes en ‘geheime’ tips.

Salad of fresh cherry tomatoes with herbs and cheese

Al dat meepraten over eten en luisteren naar de Italiaanse dames en heren die discussiëren over il cibo maakt elke keer opnieuw hongerig. Hongerig naar de gerechten die worden besproken, naar de ingrediënten die zorgvuldig worden uitgekozen en waarmee vervolgens een simpele maar meer dan smakelijke maaltijd op tafel wordt getoverd.

Hongerig ook naar de recepten, waar ik dan ook geregeld naar vraag. Een enkeling wil zijn geheim niet prijsgeven, maar de meeste Italiaanse vrienden en kennissen zijn maar wat trots een stukje van hun keuken te mogen delen. Tijd om de keuken in te duiken dus, en in dit geval met de door Sophia Loren zo geroemde spaghetti.

Spaghetti alla carrettiera
(Kijk voor de ingrediënten bovenaan.) Laat de funghi porcini wellen in warm water. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de teentjes knoflook goudbruin. Haal de teentjes na een paar minuten uit de pan. Voeg de in ringetjes gesneden rode peper en de uitgelekte funghi porcini toe, bak even mee en voeg dan ook de verbrokkelde tonijn en de fijngeprakte tomaten toe. Laat de saus vijftien minuten op laag vuur pruttelen.

Kook in de tussentijd de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking in voldoende water met zout al dente. Giet de spaghetti af en meng deze door de saus.

P.S.
Spaghetti eet je niet met een lepel maar met een vork (en alleen met een vork, dus zonder mes). Vraag daarom ook liever niet om een lepel bij spaghetti, die wordt alleen aan heel kleine kinderen gegeven. En hoewel het misschien ingewikkeld lijkt, is spaghetti met een vork eten eigenlijk heel simpel.

Neem een paar slierten spaghetti (twee of drie is meer dan genoeg), draai ze met je vork tegen de rand van het (liefst diepe) bord en slurp ze elegant naar binnen. Oefening baart kunst!

19438879_m

Italië Special
In de nieuwe Ciao tutti Special Italië op tafel vind je de lekkerste Italiaanse recepten, onderverdeeld in 37 verschillende thema’s, van feestelijke cocktails tot bijzondere koffie, van romige risotto’s tot prachtige pasta’s, van lekker vers brood tot smeuïge pesto en van authentieke antipasti tot gerechten met een eigentijdse twist.

Eerder genoemd recept is ook afkomstig  uit de Special, maar wil je alle 148 recepten uit de Italiaanse keuken maken die Saskia heeft verzameld? Bestel dan via deze link Ciao tutti Special #6: Italië op tafel voor €4,99. Namens Saskia mag Culy €1,- korting geven op de special, vul hiervoor de code ‘culy’ (met kleine letters) in en het wordt vanzelf verrekend. Benieuwd naar de andere specials? Klik dan hier.

Van Saskia krijgen Culy-lezers maandelijks Italiaanse culinaire tips, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.