Krokante polenta met Italiaanse provolone-kaas en tijm

Culy 28 jul 2013 Diner

Lies Smits van de toffe blog LepeltjeLiefde at zulke lekkere krokante polenta in een restaurant, dat ze het wel moést namaken. Hoewel je bij traditionele Italiaanse polenta waarschijnlijk denkt aan een gelige brij, is de polenta in dit recept heerlijk knapperig.

In combinatie met de provolone-kaas en tijm is dit een verrukkelijke lichte lunch of diner. Benieuwd naar de achtergrond van polenta? Lees er hier alles over.

Voor de polenta:

Kook de polenta volgens de aanwijzingen op de verpakking, volg Culy’s basisrecept voor polenta of bak het in de oven. Als je kiest voor de oven, verwarm deze dan voor op 180 graden. Vet een ovenschaal in met olie of boter. Meng in de schaal de polenta met 0.8 liter water, een scheut olijfolie en een flinke snuf zout.

Laat ongeveer een uur in de oven staan tot het een brijvormige massa is geworden. Roer er na een half uur, als het water is opgenomen maar de polenta nog wel zacht is, 3 eetlepels verse tijm, versgemalen peper en 50 gram geraspte provolone door. Zet de ovenschaal daarna weer terug in de oven.

Haal de polenta uit de oven en laat afkoelen. Dek af en laat de polenta ongeveer 1 tot 3 uur opstijven in de koelkast.

Voor de dressing:

Maak een dressing van de olijfolie, mosterd, honing en sinaasappelsap. Snijd de sinaasappels in stukjes en de rode ui in halve ringen. Kook de linzen volgens de aanwijzing op de verpakking en zet ze apart. Meng de sla met de afgekoelde linzen, sinaasappelstukjes en rode ui. Meng de dressing pas voor het opdienen door de salade (dan blijft de sla knapperig).

Snijd de opgestijfde polenta in dunne plakken van zo’n 1,5 cm dik, in een vorm die je leuk vindt. Verhit een ruime hoeveelheid olie in een koekenpan, wacht tot deze goed heet is en bak de polenta zeker 7 minuten aan elke zijde of tot ze goudbruin en knapperig zijn. Leg de gebakken polenta op een bakplaat en verdeel de rest van de provolone-kaas erover. Zet kort in de oven tot de kaas is gesmolten en serveer meteen.

Hoofdgerecht voor 4 personen:

Voor de krokante polenta:

  • 200 gram traditionele polenta (instantpolenta kan ook, maar de traditionele maakt dit gerecht wel lekkerder)
  • 150 gram provolone-kaas (Italiaanse kaas, gewoon te koop in de supermarkt) 
  • Gemengde sla
  • 2 sinaasappels, in stukjes
  • 1 rode ui, in flinterdunne halve ringen 
  • 100 gram Puy-linzen
  • 3 eetlepels verse tijm + wat extra om te garneren
  • zout en peper

Voor de dressing:

  • 5 eetlepels goede olijfolie
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel honing
  • Sap van een halve (liefst wat zurige) sinaasappel
Reageer op artikel:
Krokante polenta met Italiaanse provolone-kaas en tijm
Sluiten