Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 18 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Borreltijd! Maak deze heerlijke confit de canard-bitterballen

Borrelen is een way of life, stelt Susan Aretz in haar nieuwe boek Borreltijd. Want of het nou in vreugde of verdriet is: die borrelplank brengt mensen samen. En dat dat inspirerender kan dan met een blokje kaas, ontdek je met dit boek. Maak bijvoorbeeld goddelijke confit de canard-bitterballen, waarvan we het recept met je mogen delen.

Borreltijd

Gezellig samen borrelen wordt nóg fijner met prachtige roze-oranje Gravad Lax met biet, zelfgemaakte borrelworst of paté, of een goed stuk flatbreadpizza met vijgen en blauwe kaas. In Borreltijd vind je 70 recepten voor next level borrelhapjes. Uiteraard voorziet Susan je ook van tips voor bier, wijn en cocktails met bijzondere Nederlandse spirits. Maar eerst maken we deze confit de canard-bitterballen!

Susan: “Al jaren geleden maakte ik voor het eerst bitterballen met bijzondere vullingen. Deze versie met confit de canard is nog steeds onovertroffen. Gelukkig kun je blikken confit de canard in steeds meer grote supermarkten en online kopen. Niets staat je dus nog in de weg om bij een volgend borrelmoment je eigen confit de canard-bitterballen op tafel te zetten!”

Confit de canard-bitterballen
Bron: Borreltijd

Zo maak je confit de canard-bitterballen

Leg allereerst de gelatineblaadjes in koud water. Smelt de boter in een pan, maar laat niet bruin worden. Roer als de boter gesmolten is al roerend met een garde de bloem erdoor. Bak een minuut of 2, zodat de bloemsmaak eraf gaat.

Giet de fond (roer even los indien nodig) scheutje voor scheutje bij het bloemmengsel terwijl je blijft roeren. Langzaam ontstaat zo een roux. Laat die 2 minuten pruttelen en binden.

Haal de eens uit het blik (gebruik het vet bijvoorbeeld om aardappeltjes in te bakken!). pluk het vlees van de boutjes (het vet gooi je weg). Doe dit bij je roux en meng goed door, zodat het vlees gelijkmatig verdeeld is. Nu alles op smaak brengen met de balsamicoazijn, truffelolie en kruiden.

Haal het warme mengsel van het vuur. Roer de uitgeknepen gelatineblaadjes erdoorheen tot ze goed zijn opgelost. Doe alles in een grote schaal, dek af met huishoudfolie (rechtstreeks op de ragout) en zet zo koud mogelijk weg. Het moet minimaal 4 uur afkoelen en opstijven. Langer mag ook, dus maak het rustig een dag van tevoren klaar!

Schep er met een lepel wat ragout uit, ga uit van 35 gram per stuk. Rol er met natte handen ballen van. Doe dit met alle ragout en zet de ballen daarna nog even een half uurtje koud weg.

Om te paneren zet je 3 borden neer. In het eerste bloem. In het tweede de losgeklopte eiwitten. In het laatste bord een ruime hoeveelheid Panko. Rol eerst door de bloem, dan door het eiwit en tot sluit door de Panko. Herhaal dit met alle ballen.

Wij frituren thuis in zonnebloemolie in een pan met stevige bodem, zoals een gietijzeren pan. Je hebt ongeveer een liter nodig. Verwarm de olie rustig. Laat er dan een broodkruimel in vallen. Komt-ie meteen bovendrijven? Dan kun je beginnen met frituren. Frituur maximaal 4 ballen tegelijk goudbruin. Ga uit van 3-5 minuten. Blijf er wel bij!

Laat de bitterballen op keukenpapier uitlekken en serveer met een dipsaus of mosterd naar keuze.

Tip!

Kroketten maken in plaats van bitterballen kan ook. Ga dan uit van 75 gram per kroket. De werkwijze is verder hetzelfde, behalve het frituren: dan frituur je er maximaal 2 tegelijk.

Borreltijd boek

Borreltijd van Susan Aretz (Nieuw Amsterdam) is nú te koop voor € 20,99 euro.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.