Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 19 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: feestelijke gin-citroentaart want Culy bestaat 8 jaar

Deze feestelijke gin-citroentaart is als een gin-tonic gekruist met een klassieke citroentaart. Superlekker dus! Een feestelijk recept en dat heeft een reden, want Culy bestaat vandaag precies 8 jaar. Wij gaan er een lekkere gin-tonic op drinken.

De klassieke citroentaart wordt nóg een beetje feestelijker met een scheut gin erin. Dit recept is dus bij uitstek geschikt voor als er wat te vieren valt.

Je moet wél even je koppie erbij houden, want voor het bakken van deze gin-citroentaart moet je best wat stappen doorlopen. Wél heel leuk om te doen overigens en als ‘ie eenmaal klaar is, voel je je een volleerd patisserie-chef. Want reken maar dat dit een pronkstuk is. En lékker… niet normaal.

Ook interessant: alles over de geschiedenis van gin én de gin-tonic

Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je deze gin-citroentaart

Klop de eieren, de eidooier en de witte basterdsuiker door elkaar in een kom. Laat het mengsel daarna 30 minuten staan, zodat de suiker kan oplossen. Roer af en toe even.

Meng daarna het citroensap, de slagroom en de gin erdoorheen. Laat nog eens 30 minuten staan. Het is belangrijk dat er niet teveel bubbeltjes op het oppervlak ontstaan, zodat het mengsel straks glad in de vorm kan. Mocht je ze zien, schep ze er dan af.

Maak ondertussen de taartbodem in een keukenmachine. Mix daarvoor de bloem met de poedersuiker, geraspte citroenschil en het zout. Voeg de koude (!) blokjes boter toe en meng tot je een fijn kruim hebt. Doe dan het losgeklopte halve ei en wat van het ijswater erbij en meng kort tot je een samenhangend deeg ziet.

Haal het deeg uit de machine, vorm het tot een bal en druk die plat. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het 30 minuten te rusten in de koelkast. Vet ondertussen de taartvorm in met een beetje boter.

Rol het deeg daarna op een met bloem bestoven aanrechtblad uit tot het een dikte heeft van ongeveer 3 mm. Rol het over je deegroller heen en rol het weer af boven de ingevette taartvorm. Druk het een beetje aan en snijd het teveel aan deeg af. Laat het deeg in de taartvorm weer 30 minuten koelen in de koelkast.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.

Leg een vel bakpapier op de taartbodem en leg de bakbonen erop, voor het blindbakken. Bak in 12 tot 15 minuten knapperig en lichtbruin. Haal het papier en de bonen eruit en laat 5 tot 6 minuten verder bakken, tot de bodem goudbruin is.

Zet de temperatuur van de oven terug naar 140 graden en vul de taartbodem tot de helft met de vulling. Zet het voorzichtig in de oven en vul ‘m daar verder met de rest van de taartvulling.

Bak de citroentaart met gin in 20 tot 25 minuten af, tot het mengsel aan de randen is gestold en de binnenkant wiebelig is. Laat minstens twee uur afkoelen en bestrooi met een beetje poedersuiker voordat je de gin-citroentaart in stukken snijdt en serveert.

Gin-citroentaart / citroentaart met gin
Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.