Deze upside down cheesecake met mascarpone is het omgekeerde spektakelstuk van je dromen
Deze upside down cheesecake met mascarpone is de showstopper die je ondersteboven serveert voor maximaal effect aan tafel. Het is simpel: je bouwt in een bakblik eerst een kom van kruimelige koek en vult die met een zijdezachte roomkaasvulling. Je keert de taart in één beweging om zodat eigenlijk alleen de knapperige koek zichtbaar is en je met het hele gezelschap kunt aanvallen. Lepel in de hand en gaan!
En hoewel dit recept gegarandeerd zorgt voor een rommelige tafel (omarm het gewoon!). Levert de smaak daar nooit op in. Voor dit recept gebruiken we namelijk onder andere hele vanillebonen en geurige kruiden van Verstegen.
De Upside-Down Cheesecake: dit is waarom je cheesecake voortaan andersom wil bakken
De taart houdt strak genoeg stand om mooi te keren en blijft toch zacht genoeg om met een lepel uit te delen. Je hoeft niet te snijden of te puzzelen met puntjes. Gewoon in het midden zetten en aanvallen. Het mag rommelig, het mag luidruchtig, het mag – nee, moét – op.
Upside down cheesecake met mascarpone maken
- Smelt de roomboter in een koekenpan. Bak de appelblokjes met de rozijnen, 1 theelepel gemberpoeder van Verstegen , 1 theelepel kaneelpoeder van Verstegen en 1 eetlepel basterdsuiker tot alles geurt en zacht is. Blus af met een scheutje koud water en roer tot een samenhangend mengsel. Laat volledig afkoelen.
- Maal de biscuits met de gesmolten boter en een snuf zout in de keukenmachine tot fijn “zand”. Bekleed bodem en randen van de springvorm met bakpapier. Stort de kruim in de vorm en druk stevig tegen bodem én randen tot je een gladde kom van koek hebt. Zet 20 minuten koud om op te stijven.
- Roer ondertussen de mascarpone, roomkaas, sour cream, slagroom, suiker en sinaasappelzest glad. Halveer de vanilleboon van Verstegen, schraap het merg eruit en meng door de vulling.
- Schep een derde van de roomkaasvulling in de koekkom en strijk glad. Verdeel de afgekoelde appelvulling erover.
- Bedek met de rest van de roomkaasvulling. Belangrijk: zorg dat de vulling en de koekrand tot aan de bovenrand van het bakblik komen, dan blijft de upside down cheesecake met mascarpone heel bij het keren. Laat minstens 4 uur, maar het liefst een nacht, opstijven in de koelkast
- Maak de rand los. Verwarm desnoods kort met een warme theedoek voor een nette lossing. Leg een schaal op de vorm, keer in één beweging om en trek het bakpapier voorzichtig los.
- Zet de upside down cheesecake met mascarpone midden op tafel en geef iedereen een lepel. Het mag een kleine rommel worden. Dat is precies de charme van deze taart!
Onze populairste recepten van deze maand:
- Deze vegetarische Indiase pompoencurry schrééuwt herfst
- Snel op tafel na een drukke dag: de makkelijkste Pasta alla Vodka ooit
- Al-tijd goed: makkelijke preischotel met een krokant korstje
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F02%2FMelvin-sturm-culy.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F12%2FDSC05602.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F12%2FDSC05590.jpg)