Auke Sprangers
Auke Sprangers Recepten 25 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Ronde challa met zwarte tahin uit Esther Erwteman’s TAHIN

Moest je er eerst nog flink naar zoeken, inmiddels komen we tahin gelukkig op frequente basis tegen op menukaarten én in de schappen. Esther Erwteman – ook bekend van Esther’s Cookery in Amsterdam – is inmiddels tahin-veteraan en besloot er daarom een kookboek over te maken. Iets waar we haar erg dankbaar voor zijn, aangezien we deze goddelijke sesampasta nu dankzij TAHIN kunnen verwerken in tientallen sauzen, hartige en zoete gerechten. We mogen het recept voor een feestelijke ronde challa met tahin alvast delen.

TAHIN van Esther Erwteman

In TAHIN straalt de sesampasta als nooit te voren. Zo lezen we waar je een échte goede tahin aan kunt herkennen (handig!), hoe je ‘m zelf kunt maken en krijg je tips voor je voorraadkast om de sesampasta het best tot haar recht te laten komen. Dompel je vervolgens onder in de overheerlijke wereld van Esther’s supergevarieerde tahinrecepten: van baksels tot sauzen en van snacks tot soepen. We beginnen in ieder geval met een ronde challa met zwarte tahin.

Esther over het recept

Esther: “Dit is niet mijn recept. Ik heb het heel lang geleden online gevonden, op de website Smitten Kitchen. Ik heb het recept vele malen getest en naar smaak aangepast en geloof me, het is alle moeite waard.” En waarom zwarte tahin? “Ik ben gek op zwarte tahin. De notige en intense smaak is met weinig te vergelijken.”

Challe met zwarte tahin
Bron: TAHIN van Esther Erwteman

Ronde challa met zwarte tahin

Het brood

Meng de gist, honing en het water in de kom van de keukenmachine. Mix tot alles goed is opgenomen en laat het 5 minuten staan tot er luchtbellen ontstaan. Voeg daarna de olijfolie en de eieren toe. Meng het zout met de bloem. Voeg dit beetje bij beetje aan het natte mengsel toe en roer door elkaar met een vork. Stort het deeg op het aanrecht en kneed het goed met de hand door. Kneed 10 minuten tot een zacht, elastisch en glimmend deeg ontstaat waar je een bal van kunt vormen. Voeg eventueel een beetje extra bloem toe als het deeg nog te plakkerig is. Het deeg is klaar wanneer het glimt, je er een bal van kan vormen en je aanrecht en handen schoon zijn. Leg de bal in een grote kom en smeer in met een klein beetje olie. Dek af met plasticfolie en laat 1 uur rijzen.

Het vlechten

Nu komt het leuke gedeelte van het bakken: het vlechten. Wel even puzzelen, maar alle moeite waard! Esther geeft zelf aan het vlechten elke keer weer lastig te vinden, dus wil je zeker zijn van een mooi resultaat? Kijk dan vooral online hoe de meesters van het challavlechten dit doen met 4, 8 en zelfs 16 strengen.

Aan de slag

Verdeel het deeg in twee gelijke delen. Gebruik een deegroller om twee rechthoeken te vormen van elk 30 x 15 cm.
Verdeel de zwarte tahin in het midden van beide rechthoeken. Zorg er vooral voor dat er tenminste 2 cm deeg vrij van tahin is aan alle kanten. Rol het deeg in de lengte voorzichtig op en druk het goed aan zodat het niet uit elkaar valt. Rek de rol uit tot hij ongeveer 60 cm is, mag ook langer, maar dat hangt af van de elasticiteit van je deeg.
Snijd elke rol in gelijke delen, zodat je in totaal vier stukken hebt.

De strengen

Plaats twee van de rollen parallel aan elkaar. Weef de andere twee rollen, loodrecht op de eerste. Je krijgt acht strengen deeg die uit het midden komen. Neem de strengen die van onder het midden komen en beweeg ze over de naastgelegen streng. Neem nu de streng waar je net overheen bent gegaan (dat zijn de strengen die je nog niet hebt verplaatst) en verplaats deze over de volgende streng. Herhaal dit patroon. Stop de uiteinden onder het brood, knijp een beetje om ervoor te zorgen dat ze blijven plakken. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg het gevlochten brood hierop. Kluts het ei en bestrijk hiermee het hele brood. Vergeet niet de randen en de binnenkant van de ‘vlecht’. Dek het brood af en laat nogmaals 1 uur rusten.

In de oven

Verwarm ondertussen de oven voor op 190 ℃. Bestrijk het brood nogmaals met de rest van het ei, bestrooi het rijkelijk met zwart sesamzaad en als je het lekker vindt ook met wat Maldon zout. Bak het brood in 30-35 minuten goudbruin. Check na 20 minuten. Want onthoud: je kunt de meeste ovens maar heel matig vertrouwen en na al dit werk wil je je brood niet laten verbranden of uitdrogen.

Tahin - Esther Erwteman

> TAHIN van Esther Erwteman is online te koop.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.