Broodje pulled pork met coleslaw van Jeroen Meus

Culy 18 okt 2016 Recepten

Dit recept voor een loeigoed broodje pulled pork met coleslaw komt van Jeroen Meus, de gezellige Vlaming die dagelijks op de Belgische tv met zijn programma Dagelijkse Kost te zien is. Nu is er een nieuw kookboek: Dagelijkse kost.

Jeroen: “Amerikaanser kan bijna niet: een supertraag gegaarde varkensschouder, tot het vlees bijna uit elkaar valt, met een authentieke koolsalade, en dat allemaal in één broodje. Zo vol gepropt dat het onmogelijk deftig te eten valt. Maar dat is er juist zo tof aan.”

Het recept

Verwarm de oven voor op 150 graden. Haal het vlees uit de koelkast.

Kneus de mosterdzaadjes in de vijzel. Schep de bruine suiker in een schaal en voeg alle droge kruiden toe: knoflookpoeder, komijnpoeder, mild paprikapoeder, gerookt paprikapoeder, chilipoeder, gekneusde mosterdzaadjes en zout. Meng.

Snijd de spekrand van de varkensschouder wat bij, zodat er een dunne laag varkensvet overblijft. Maak kruisgewijs enkele ondiepe insnijdingen in het vlees. Rol de varkensschouder in de rub en masseer de kruiden rondom in het vlees. Leg de varkensschouder in een ovenschaal en strooi er het restje van de specerijenmengeling bovenop. Giet 50 ml appelsap en 50 ml whisky in de schaal (niet op het vlees!) en dek zorgvuldig af met een vel aluminiumfolie.

Schuif het varkensvlees in de oven. Verwijder de folie na 2 uur, giet er nog een scheut appelsap en whisky bij en laat het vlees zo’n 2 uur verder garen en korsten. Schrik niet als de korst zwart wordt, dat hoort zo.

Snijd voor de koolsalade de witte kool in stukken en rasp ze fijn. Schil de wortelen en de appel. Verwijder het klokhuis van de appel. Rasp de wortelen, de appel en de rode ui bij de kool. Roer er wat mayonaise door. Begin met een eetlepel, meng en voeg dan pas meer toe indien nodig. Breng de koolsalade op smaak met limoensap, versgemalen peper en wat zout.

Haal het vlees uit de oven en laat het een beetje afkoelen. Verhoog de oventemperatuur tot 180 graden. Trek (pull, vandaar pulled pork) het botermalse vlees met 2 vorken uit elkaar, in draderige pluksels.

Rooster de broodjes in de oven op 180 graden kort tot ze warm en licht krokant zijn. Snijd de broodjes overlangs in tweeën, lepel er een flinke schep koolsalade op, en een royale portie pulled pork. Druppel er gerust nog een beetje van de jus uit de ovenschaal bij.

Tip: heb je de koolsalade graag wat pittiger, voeg er dan een beetje ciderazijn of een snuif chilipoeder aan toe.

broodjepulledporkkoolsla-86broodjepulledporkkoolsla-239

“Dagelijkse kost. Koken met gezond verstand” van Jeroen Meus ligt nu in de (digitale) boekhandel voor € 24,99.

Voor 4-6 personen:

  • 1,5 kilo varkensschouder (ontbeend)
  • 1 koffielepel mosterdzaad
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel mild paprikapoeder
  • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 1 koffielepel zout
  • 50 ml appelsap (+ extra)
  • 50 ml whisky (+ extra)
  • 1/4 witte kool
  • 3 wortelen
  • 1 appel
  • 1/2 rode ui
  • Enkele eetlepels mayonaise
  • 1 limoen
  • 4 broodjes (bijvoorbeeld kleine ciabatta’s of grote buns)
  • Peper en zout
Reageer op artikel:
Broodje pulled pork met coleslaw van Jeroen Meus
Sluiten