Redactie
Redactie Inspiratie 8 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Hier eet je de beste roti in Amsterdam

De mascotte van de Surinaamse keuken is uiteraard roti. Dit superbekende gerecht wordt ook in Nederland massaal gegeten, maar waar eet je nu de lekkerste roti in Amsterdam? 

Mocht je naar Google snellen omdat je geen idee hebt waar we het over hebben, geen nood. Roti is van origine een Hindi verzamelnaam voor brood, waarbij met name platte ongerezen broden zoals naan en chapati mee worden bedoeld.

Door de emigratie van veel Hindoestanen naar Suriname kwamen de roti’s ook aan in Zuid-Amerika. Inmiddels verstaat men daar voornamelijk de combinatie van de roti (chapati) met kip in massala, aardappel en kousenband onder de term roti, in plaats van brood in het algemeen.

Surinamers die later naar Nederland kwamen brachten het gerecht naar ons kikkerlandje, waardoor we nu in elke stad wel kunnen genieten van een heerlijk bordje roti.

Roti met kip, eend of rund

De roti zoals we die in Nederland kennen is dus een volledig gerecht, waarbij het ongerezen brood dient als bestek. De kip wordt urenlang gegaard in massalakruiden, evenals de aardappels. Erbij komt nog kousenband in kleine stukjes, soms nog een ei en uiteraard extra peper.

Voor de liefhebbers is er ook roti met kipfilet in plaats van -kluifjes, met rundvlees of met eend. Daarbij kun je bij de meeste tentjes ook een roti roll halen, waarbij alles al in het brood is gewikkeld.

De beste roti in Amsterdam

Met name steden als Amsterdam en Rotterdam! barsten van de rotishops en omdat we op de Culy redactie er ook dol op zijn (en in Amsterdam zitten), verzamelden we onze favorieten in de hoofdstad.

Op nummer één staat uiteraard Roopram Roti in de Eerste van Swindenstraat in Amsterdam-Oost. Elke dag staat er een rij alsof het tijd is voor de apocalyps en ook wij hebben daar regelmatig in gestaan. Naast Oost heb je nog een vestiging in De Pijp, Rotterdam en Den Haag.

Ook Kam Yin op het Bijlmerplein is een aanrader, evenals Warung Marlon, Warung Spang Makandra en Warung Swietie Lelydorp (alledrie in De Pijp).

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.