Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 13 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: frisse boterkoek met frambozen

Boterkoek: da’s toch iets wat je oma altijd maakt(e)? Klopt, maar wie is er nou níet gek op deze oerhollandse koek? Zelfs bij toprestaurants krijgen we nog regelmatig een klein blokje boterkoek bij de friandises. Altijd lekker. Wij bedachten een versie met een twist: frisse boterkoek met frambozen.

Het recept voor boterkoek is doodeenvoudig. Kan niet misgaan, eigenlijk. Een puntje van aandacht voor deze boterkoek met frambozen is alleen dat je de frambozen uit de diepvries eerst een paar uur moet laten uitlekken. Da’s belangrijk, omdat je niet wilt dat het deeg van je boterkoek te nat wordt.

frisse boterkoek met een twist
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je deze boterkoek met frambozen

Laat de frambozen uit de diepvries een paar uur uitlekken in een zeef boven een kom. Gooi het vocht weg of gebruik het in een sapje of smoothie.

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Meng de zachte boter, basterdsuiker en de bloem in een mixer met een platte menghaak. Voeg ook het merg uit het vanillestokje toe, samen met de citroenrasp en het zout.

Doe de uitgelekte frambozen erbij en meng héél kort door het deeg. Anders krijg je frambozenpulp.

Vet een vierkante bakvorm van 20 bij 20 cm goed in met boter. Bedek daarna met bakpapier.

Doe het mengsel voor de boterkoek in de vorm en druk het goed aan met een spatel of de achterkant van een lepel. Zorg voor een gladde bovenkant.

Bestrijk de boterkoek met frambozen met het losgeklopte ei. Trek daarna met een vork ‘banen’ in de bovenkant van de koek om een mooi ruitpatroon te maken. Heel fancy!

Zet de boterkoek in de voorverwarmde oven en bak ‘m in 30 tot 40 minuten goudbruin. De koek zal daarna nog zacht aanvoelen, omdat de boter pas weer stolt als de koek is afgekoeld. Laat de koek eerst 10 minuten afkoelen en haal ‘m daarna voorzichtig uit de bakvorm om verder af te koelen.

Gaat het opstijven niet snel genoeg en heb je trek? Zet de boterkoek dan nog even in de koelkast, dat versnelt het proces.

Zodra de boterkoek met frambozen mooi is opgestijfd, kun je er kleine blokjes van snijden. Of grote punten, zo je wil. Wij zullen het niet doorvertellen…

boterkoek met frambozen
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy Nancy van Batenburg voor Culy

Meer zoete recepten?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.