Redactie
Redactie Recepten 13 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Bossche bolletjes met warme chocoladesaus en koffie-ijs

Zanger Guus Meeuwis en sterrenchef Dick Middelweerd werkten al eerder samen in een pop-uprestaurant. De culinaire vrienden hebben nu een kookboek uitgebracht: Het lekkerste van Guus en Dick.

In dit kookboek vind je recepten van zowel Guus (toegankelijk en stoer) als Dick (iets ingewikkelder en elegant).

Wij mogen een lekker recept van Dick met jullie delen: Bossche bolletjes met warme chocoladesaus en koffie-ijs.

Dick: “Dit is zo’n gerecht waarvan vrienden denken als je het op tafel zet: shit, dat had ik zelf ook wel kunnen bedenken. Het is Brabants, eenvoudig en feestelijk!’”

Het recept

Verwarm voor het koffie-ijs het blikje gecondenseerde melk in een pan met warm water en laat circa 2,5 uur zachtjes koken; dit kun je als je wilt al een dag van tevoren doen. Zorg dat het blikje steeds
onder water staat, vul eventueel water bij. Laat het blikje afkoelen (Pas op! Heel heet!) en zet in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Breng voor het soezendeeg de melk met 100 ml water en de boter in een pan aan de kook.

Neem de pan van het vuur en meng de bloem er met een spatel door, zodat er een deegbal ontstaat. Zet de pan weer terug op het vuur en verwarm al roerend tot er vet uit het deeg komt.

Neem de pan opnieuw van het vuur, laat 30 seconden afkoelen en roer de eieren er stuk voor stuk door, zodat een glad deeg ontstaat. Doe het deeg in een spuitzak en spuit bolletjes deeg van circa
1,5 cm doorsnede op de beklede bakplaat. Zorg voor voldoende ruimte tussen de bolletjes. Schuif de bakplaat in de oven en bak de soezen in circa 20 minuten gaar en goudbruin.

Klop voor het koffie-ijs de room met een mixer in een kom stijf. Los de oploskoffie op in de Kahlúa. Voeg 175 gram van de gekookte gecondenseerde melk uit het blikje toe en roer goed door. Voeg het
karamelmengsel aan de room toe en klop opnieuw stijf. Schep de room in een ondiepe bak of schaal, strijk een beetje glad en zet circa 1,5 uur in de diepvries.

Halveer de soesjes. Vul de onderste helft met een bolletje koffie-ijs. Dek af met het dekseltje. Zet de soesjes nog minstens 30 minuten in de diepvries.

Breek voor de chocoladesaus de chocolade in stukjes. Doe samen met de room in een steelpan en laat de chocolade onder voortdurend roeren smelten. Als de chocolade in kleine stukjes is gebroken, het
vuur laag staat en je continu blijft roeren, dan hoeft dat niet au bain marie. De pan kan dan gewoon direct op het lage vuur. Haal de pan van het vuur en roer de boter erdoor.

Maak een toren van de soesjes en schenk de warme chocoladesaus erover. Zo serveer je een heel spectaculair dessert.

Tip: roer voor een extra smaakaccent een scheutje Kahlúa door de chocoladesaus.

Fotografie: Renée Frinking

Het lekkerste van Guus en Dick ligt nu in de (digitale) boekhandel voor € 24,99 (Kosmos Uitgevers).

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.