Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 2 dec 2023
Leestijd: 1 minuut

Culy Homemade: zelf makkelijk borstplaat maken (met koffiesmaak!)

Kruidnoten, pepernoten, taaitaai: allemaal lekker Sinterklaassnoepgoed, maar waar we écht een zwak voor hebben, is borstplaat. Je weet wel: die schijfjes op basis van roomboter, room en suiker. Borstplaat maken is niet eenvoudig, maar wij vonden een manier om het stukken makkelijker te maken.

En met stukken bedoelen we ook echt stukken. We storten het suikermengsel namelijk niet in koekvormpjes – met als gevaar dat het eronder vandaan loopt – maar in schaaltjes. Zo komt de borstplaat eruit als één groot stuk, die we vervolgens in brokken breken. Net zo lekker, wél even een stuk makkelijker om te maken.

We gaan hier voor onze favoriete borstplaat-variant: die met koffiesmaak. Je kunt uiteraard je eigen favoriete smaakmaker toevoegen.

7 x het leukste snoepgoed voor Sinterklaas om zelf te maken

Zelf borstplaat maken
Nancy van Batenburg voor Culy

Borstplaat maken: recept

  1. Doe de basterdsuiker, boter en slagroom in een steelpannetje. Laat dit op laag vuur aan de kook komen. Daarna is het een kwestie van mijmerend in je pannetje roeren – en goed blijven roeren ook – tot het mengsel tot twee derde is ingekookt. Dat duurt wel een tijd; reken op 20 tot 25 minuten.
  2. Haal de pan van het vuur en blijf roeren. Als het mengsel van transparant naar ondoorschijnend is gegaan, is het klaar.
  3. Sprenkel wat water over het bakpapier om het licht vochtig te maken en plooi het in de schaaltjes.
  4. Meng in een kommetje de oploskoffie met 1 à 2 druppels heet water en roer daar het suikermengsel doorheen.
  5. Giet de mengsels in de schaaltjes met bakpapier en laat helemaal afkoelen. Als ze zijn afgekoeld, kun je ze het beste nog even verder laten uitharden op een rooster. Breek ze daarna in stukken. Zo makkelijk kan borstplaat maken dus zijn!

Sinterklaas etentje? 7 x culinaire inspiratie (oftewel: wat eten we met Sinterklaas?)

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.