Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten Bijgewerkt: 13 nov 2025
Leestijd: 2 minuten

Smashed (!) crispy chicken op z’n Indonesisch: ayam geprek is je nieuwe favoriet

Ja hoor: in Indonesië hebben ze een manier bedacht om fried chicken nóg lekkerder te maken. Dat doen ze met ayam geprek: een gerecht van crispy chicken die na het bakken in de vijzel gaat en een lik sambal krijgt. Met een goed gekruide korst met onder meer peper, knoflookpoeder, kurkuma, korianderzaad en nootmuskaat wordt het niet minder dan een smaakfeest.

Voortaan gaan wij onze fried chicken altijd smashen. Want wat briljant: de crispy korst barst open en wordt daarmee het perfecte canvas voor de sambal, die in alle hoekjes en gaatjes gaat zitten.

Voor de lekkerste ayam geprek gebruik je ook de lekkerste specerijen. Voor Culy’s perfecte hier-eet-je-je-vingers-bij-op-kipkruidenmix gebruiken we koriander, kurkuma, nootmuskaat, knoflookpoeder, zwarte én witte peper (want ja: die smaken wel degelijk verschillend) en natuurlijk zout, allemaal van Verstegen. Geloof ons: het is het helemaal waard.

Witte peper vs. zwarte peper: wat is nou eigenlijk het verschil?

Serveertip

Deze crispy chicken is lekker met rijst en wat plakjes komkommer en/of tomaat erbij. Voor de kleur, smaak én het feestelijke effect serveren we het hier met gele rijst (nasi kuning). Hee: we noemden het niet voor niks een smaakfeest!

Ayam geprek: Indonesische crispy chicken / fried chicken
Nancy van Batenburg voor Culy

Recept: ayam geprek (crispy chicken op z’n Indonesisch)

  1. Meng alle specerijen voor de kruidenmix en verdeel het over twee kommetjes.
  2. Wrijf de kippendijen in met de helft van de specerijen en laat 30 minuten op kamertemperatuur marineren.
  3. Schep 3 eetlepels bloem op een bord. Haal de stukken kip erdoorheen tot ze goed bedekt zijn.
  4. Meng in een kom of schaal de 200 gram bloem met het rijstmeel, de panko en de rest van de kruidenmix.
  5. Klop in een andere kom de eieren los met 3 eetlepels water.
  6. Haal de kip achtereenvolgens eerst door het ei, daarna door het gekruide bloemmengsel. Herhaal dit tot de kip een lekkere dikke paneerlaag heeft.
  7. Verhit ondertussen de olie in een soeppan of wok op matig tot hoog vuur tot 160 graden. Test of de olie de goede temperatuur heeft door er een stukje brood in te gooien: dat moet in 30 seconden goudbruin worden.
  8. Frituur de kip goudbruin en gaar in de hete olie: ongeveer 3 minuten per kant. Laat het daarna uitlekken op keukenpapier. Ga door tot alle kip gefrituurd is.
  9. Leg de stukken crispy chicken een voor één in een vijzel en smash tot de korst barst (dit kan ook op een snijplank met bijvoorbeeld een deegroller). Verdeel de sambal eroverheen naar smaak, bestrooi met bosui en gebakken uitjes en serveer met de rijst en komkommer.
  10. Serveer eventueel met partjes limoen erbij.
Ayam geprek: Indonesische crispy chicken / fried chicken
Nancy van Batenburg voor Culy

Meer kiprecepten om je vingers bij af te likken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.