Australische ANZAC koekjes

Culy 25 apr 2012 Dessertrecepten

Vandaag, 25 april, is het ANZAC Day. ANZAC staat voor Australia and New Zealand Army Corps, en 25 april is een herdenkingsdag voor alle soldaten die gesneuveld zijn.

Deze koekjes zijn een symbool van de dag, want het schijnt dat de vrouwen van de soldaten in de Eerste Wereldoorlog hun soldaten deze koekjes stuurden. Omdat de ingrediënten in de koekjes (haver, suiker, boter en kokos) nauwelijks kunnen bederven, konden ze de lange reis van Australië naar Europa aan. ANZAC biscuits worden nu vooral verkocht voor liefdadigheid. De opbrengst gaat dan bijvoorbeeld naar oorlogsveteranen.

Het originele recept van de Australische schoonmoeder van culy pr-man Niels Paauw:

Mix de havervlokken, bloem, suiker, zout en kokos.

Smelt de boter en siroop samen. Mix de baking soda met kokend water en voeg aan de boter en siroop toe.
Voeg dit bij de droge ingrediënten.

Plaats kleine bergjes (ongeveer een ruime theelepel) op een ingevette bakplaat en bak in de oven op 150-160ºC, tussen de 15 en 20 minuten.

  • 250 gram havervlokken
  • 250 gram bloem
  • 180 gram kristalsuiker
  • 75 gram kokosschaafsel
  • 2 eetlepels golden syrup
  • 125 gram boter
  • ½ theelepel baking soda (zuiveringszout)
  • 1 eetlepel kokend water
  • Snufje zout
Reageer op artikel:
Australische ANZAC koekjes
Sluiten