Culy
Culy Dessertrecepten 5 nov 2013

Appel-speculaastaart van Caroline

Appeltaart, gecombineerd met speculaas: wordt het nog beter? Met dank aan Caroline, die deze prachtige speculaastaart bakte.

Meng voor het deeg de suiker met de boter, voeg het ei toe en meng nog een keer kort. Zeef de bloem en het bakpoeder boven de boter en kneed tot een gladde deegbal. Druk de bal plat, wikkel in plasticfolie en laat minstens een half uur rusten in de koelkast.

Verwarm je oven voor op 200 graden en vet een springvorm met een doorsnede van 26 centimeter in met boter. Beleg de bodem met bakpapier.

Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Verkruimel de speculaasjes in een keukenmachine of doe ze in een plastic zak en sla fijn met een deegroller.

Maak het beslag door de eieren samen met de suiker, vanille en de kaneel in een kom goed los te mengen. Giet langzaam de iets afgekoelde gesmolten boter door het beslag en roer goed door.

Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad uit tot een grote ronde lap en leg in de vorm. Zorg dat zowel de bodem als de randen bedekt zijn. Snijd het overtollige deeg weg.

Verdeel de speculaaskruimels gelijkmatig over de bodem en verspreid er de appelblokjes over. Giet het beslag over de appel en verdeel het amandelschaafsel erover.

Bak de taart 60-70 minuten in de voorverwarmde oven. Leg goed op of het amandelschaafsel niet te bruin wordt. Dek in dat geval de taart af met aluminiumfolie en controleer na een uur of de taart al gaar is. Het beslag moet stevig aanvoelen.

Haal de taart uit de oven, laat iets afkoelen, verwijder de rand van de vorm en bestrijk met de honing. Laat verder afkoelen en bestrooi eventueel vlak voor het serveren met poedersuiker.

Reageer op artikel:
Appel-speculaastaart van Caroline
Sluiten