Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Recepten 28 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Luchtige aardbeien cupcakes met vlierbloesem en kwark

Het is weer de tijd van de vlierbloesem. Of je daar nu zelf limonade van gaat maken of dat je er een fles van koopt, één ding is zeker: vlierbloesem is heerlijk. Een tip van ons: bewaar wat van de siroop om voor het bakken te gebruiken. Vlierbloesem is namelijk een heerlijke smaakmaker om je cake een vleugje fris voorjaar te geven. Wat ze in de Mediterrane en Oosterse keuken doen met rozenwater of oranjebloesemwater, dat doen we hier in Nederland gewoon met vlierbloesem. De aardbeien cupcakes in dit recept bak je met kwark, waardoor ze lekker fris en smeuïg worden. 

Dit recept is van Tessa van de blog PaTESSerie. Tessa bakt de sterren van de zoete hemel en deelt op haar blog allerlei bakrecepten, maar geeft ook handige baktips en veel bakinformatie. En ze is dol op recepten met chocolade, dus drie keer raden wat je er vaak tegenkomt. Maar nu eerst: aardbeien!

Aardbeien cupcakes met vlierbloesem maken

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de cupcakevorm in.

Meng alvast de bloem met het zout en het bakpoeder. Doe de boter en suiker in een kom en mix dit totdat het luchtig en romig is. Voeg daarna de eieren één voor één toe.

Spatel de kwark erdoor en daarna het bloemmengsel. Doe het beslag in de vorm en bak de cakejes in ca. 25 minuten gaar.

Haal de cupcakejes vrijwel direct uit de vorm, prik er met een sateprikker of naald gaatjes in en verdeel de vlierbloesemsiroop erover. Laat dit langzaam door de nog warme cakejes opnemen en laat ze zo volledig afkoelen.

Nu gaan we de topping van aardbeien en vlierbloesem maken. Snij de aardbeien in kleine stukjes, pureer ze en laat dit tot ongeveer de helft inkoken. Laat volledig afkoelen.

Mix de boter en suiker tot een luchtige botercrème. Voeg voorzichtig, in kleine delen, de afgekoelde (!) aardbeienmoes toe. Doe dit rustig, want wanneer je teveel in één keer doet, kan het gemakkelijk gaan schiften. Breng op smaak met de vlierbloesemsiroop.

Bestrijk de cupcakes met een laag aardbeiencrème en verdeel de aardbeien hierover. Decoreer eventueel met wat leuke eetbare bloemetjes voor de echte summer vibes.

Lekkere recepten met aardbeien