Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Culinair nieuws 2 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Tudy’s Kitchen maakt ijs in de tofste smaken (chicken & waffles-ijs anyone?)

Weetje: lekker roomijs is zowat de snelste manier om het hart van de Culy-redactie te veroveren. Als we je dan ook nog vertellen dat het ijs van Tudy’s Kitchen niet alleen in de meest geniale smaken bestaat, maar dat het creatieve brein erachter ook nog eens een powerlady van jewelste is, dan snap je wel: we staan in vuur en vlam.

Chicken & waffles ijs

Nekeia van Tudy’s Kitchen omschrijft haar eigen ijsmerk als ‘black-owned, door vrouwen gerund en handgemaakt’ – de enige in Nederland trouwens. En diversiteit en girlpower in het culinaire landschap, da’s iets wat we aanmoedigen (ken je onze rubriek over vrouwen in de foodwereld bijvoorbeeld al?). Wat we óók aanmoedigen, zijn creatieve culinaire creaties. En die bedenkt Nekeia erop los, volgens haar eigen filosofie:

“Nekeia: “Onze smaken zetten tradities op hun kop. Ons ijs is niet alleen zoet, maar ook hartig en umami.” Uit die visie zijn ijssmaken als salie-bruine-boter-cookie-dough, chicken & waffles en geroosterde balsamico-blauwe-bes-geitenkaas ontstaan. Wauw.

Chicken & Waffles: waar komt deze bijzondere combi vandaan?

chicken & waffles ijs
Bron: Tudy's Kitchen

80 smaken op de plank

Hoe ze in hemelsnaam dit soort smaken bedenkt? Het verschilt: zo is de chicken & waffles een knipoog naar Nekeia’s oma Tudy, waarnaar ze haar start-up heeft vernoemd. Gefrituurde kip was namelijk één van de eerste gerechten die Nekeia leerde maken van haar oma. Gevolg: een hap van de chicken & waffles is één grote nostalgische beleving naar de herinneringen van haar grootmoeder.

De smaak met balsamico is dan weer gebaseerd op een klassieke geitenkaassalade (“Want als dát lekker is, moet het toch ook lekker zijn in ijs?”) en ook cocktails neemt ze graag als uitgangspunt. Dat was het geval bij haar frosé-ijs bijvoorbeeld, een in de zomer erg populaire smaak.

Frosé ijs van Tudy's Kitchen
Bron: Tudy's Kitchen

Sexual chocolate (met bacon!)

Voor de salted vanilla bean was de redenering simpel: “vanille-ijs is zo mogelijk één van de lekkerste dingen die er bestaan, maar het mist iets – een behoorlijke hoeveelheid fleur de sel”. Geef die vrouw een standbeeld.

Waar die inspiratie stopt? Nergens. Nekeia beschikt over een lijst met 80 smaken die ze nog wil proberen, die alleen nog maar groeit. ‘Pink peppercorn strawberry pie’ bijvoorbeeld. Of iets met een goede rode wijn. Haar ‘sexual chocolate’: een donker chocolade-ijs met stukjes bacon, is dan wel tijdelijk uit het assortiment, wij hopen vurig dat ‘ie héél snel opnieuw in de winkelrekken komt te liggen.

Ijs van Tudy's Kitchen
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Waar koop ik dit goddelijke ijs?

Momenteel is het ijs van Tudy’s Kitchen te koop bij Sterk en Tabeya (beiden in Amsterdam). Nekeia is volop bezig met het uitbreiden van haar verkooppunten en bezorgmogelijkheden. Hou haar website dus goed in de gaten.

Tudy’s Kitchen heeft momenteel een Kickstarter campagne lopen. Alle beetjes helpen om Tudy’s Kitchen verder te doen groeien. 

Zo maak je ijs in no time weer zacht (voor de perfecte scoop)

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.