Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Culinair nieuws 15 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Ontdek het lekkerste uit Suriname met De Suri Route in Amsterdam

Als er iets is waar wij op de Culy redactie blij van worden, zijn het wandelingen met overheerlijke food stops onderweg. En welnu: er is weer zo’n fijne culinaire wandeling gelanceerd. Van Amsterdamse Bodem, onderdeel van stichting De Gezonde Stad, lanceert deze zomer gratis themaroutes die je de verborgen parels van culinair Amsterdam laten ontdekken. De eerste is net gelanceerd: de Suri Route. Een enkeltje Suriname, gewoon in Mokum.

Wandel de Suri Route met chef Donovan Kraag

Chef Donovan Kraag tipt je deze route welke lekkernijen je moet proeven. Zo kan bijvoorbeeld Ricardo’s niet ontbreken op zijn route, want de maïspap is hier fantastisch. Daarnaast tipt Donovan ook de lekkerste (vega) broodjes en andere hotspots die je moet zien.

De ondernemers op de route werken stuk voor stuk met producten die hun oorsprong vinden – of zijn samengesteld – op Amsterdamse bodem. Ze hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan en serveren veelal gezonde, plantaardige gerechten.

Culy mag alvast een paar van die Surinaamse hotspots in Amsterdam met je delen!

De Suri Route Donovan Kraag
Bron: Carly Wollaert

Yemayá’s Vegan corner

Reigersbos 3A

Yemayá is het eerste volledig vegan restaurant in Amsterdam Zuidoost. Martin, Merrel en Sharon koken er de lekkerste, volledig plantaardige, Surinaamse maaltijden en ze zetten zich in voor de Surinaamse community in Zuidoost.

Bestel hier een broodje pom of tempeh, gekookte banaan met oker (okra) of Surinaamse bladgroenten. De pitabroodjes bereiden ze helemaal zelf en serveren ze met de lekkerste vega vullingen. Hier krijg je zeker geen spijt van!

Keuken van Linn

Bullewijkpad 39

Een warm welkom en een stukje Suriname in Amsterdam. Bestel hier een overheerlijke saoto soep, oftewel een kommetje geluk. Deze soep is onmisbaar in de Surinaamse feestcultuur. De heldere, magische bouillon wordt gekookt met onder andere verse laos en sereh. Hij wordt makkelijk keer op keer aangelengd wanneer er onverwacht meer mensen aankloppen op het feessie. Linn maakt een topper van een saoto soep die je zeker niet mag missen.

Papa Aswa

Laarderhoogtweg 18

Hier wordt Suriname geserveerd op een bord. De gerechten zijn gelinkt aan verschillende Surinaamse districten waar steeds weer andere kruiden en bereidingswijzen centraal staan. De aankleding is prachtig en het personeel hartelijk en warm. Aanraders zijn de handgemaakte cassavefrieten, heri heri bun en masala bangbang vis.

Zelf de Suri Route volgen

Wil je zelf de Suri Route lopen? Dat kan! Er zijn vier verschillende mogelijkheden om de route te volgen: te voet, te fiets of met het OV. Print de route of volg hem via je mobiel en ontdek Suriname in Mokum.

Let op: de openingstijden van de adresjes op de route verschillen nogal. Check daarom voordat je vertrekt goed of het tentje waar je wilt stoppen voor iets lekkers, wel open is om teleurstelling te voorkomen.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.