Redactie
Redactie Culinair nieuws 5 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Spanjaarden boos op Jamie Oliver: “geen chorizo in de paella!”

Een kleine Spaanse rel op social media: de foodpuristen uit Spanje zijn op z’n zachtst gezegd niet blij met Jamie Oliver.

Jamie plaatste een recept voor paella, gemaakt met kippendijen en chorizo. De Spanjaarden reageerden furieus: chorizo hoort niet in de paella!

Een van de grappigste reacties: “Remove the chorizo. We don’t negotiate with terrorists. First warning.”

Chorizo-gate

Het is natuurlijk allemaal een beetje overdreven, wat ons betreft. Iedereen geeft zo z’n eigen draai aan een gerecht, en dat is prima. Jamie zei niet voor niets ‘my version combines’…

Maar toch is Spanje in rep en roer, want ook de Spaanse kok Alberto Chicote, bekend van het tv-programma Top Chef, was not amused over Jamie’s paella. Hij heeft hem zelfs uitgenodigd om naar Valencia te komen om hem te laten zien hoe échte paella wordt gemaakt.

Sowieso blijkt Jamie fan van chorizo in allerlei Spaanse gerechten, waar de Spanjaarden het dan weer niet mee eens zijn. De Britse kok doet de worst bijvoorbeeld in zijn tomatensalade en in zijn aardappeltortilla, en dat is heiligschennis, volgens de Spanjaarden.

Niet tornen aan de paella

De Volkskrant vroeg chef José Miguel Sanchis van restaurant Casa Pepe Sanchis in Cordoba om een reactie (hij won namelijk onlangs de jaarlijkse internationale paellawedstrijd).

Zijn reactie op Jamie Oliver? “Het is een ongeschreven regel dat je niet gaat tornen aan de ingrediënten van een traditioneel gerecht. Dus ook niet aan de Paella Valenciana. Doe je dat wel, zoals Jamie Oliver, dan moet je het geen paella meer noemen. Wat hij gemaakt heeft is rijst á la paella.”

En die chorizo? “Die mag Oliver er best bijgooien. Hij mag toevoegen wat hij wil. Dat doen sommige Spaanse koks ook. Maar die beweren dan niet een paella te hebben gemaakt.”

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.