Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 19 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy’s Toko Finds: shallot sauce is de gekarameliseerde umamibom van je dromen

De favoriete hobby van de Culy-redactie is toch wel om rond te struinen door de Toko, op zoek naar onbekende producten. Hoe mysterieuzer, hoe beter. En we gaan ook altijd voor de bijl voor een leuke verpakking. Onze Toko Finds inspireerden ons tot het opzetten van een nieuwe rubriek. Vanaf nu delen we regelmatig onze favoriete aankopen uit de Aziatische supermarkt met je. Deze keer: shallot sauce.

Ga je in de toko op zoek naar shallot sauce, speur dan naar een zeshoekig potje van het merk Bull Head. Op het etiket staat een koe met een bos lente-ui en dan weet je al: dit spul kan niet anders dan fantastisch zijn.

Shallot sauce
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Shallot sauce: een snelle smaakboost

Shallot sauce komt oorspronkelijk uit Taiwan en heeft in feite meer de textuur van een pasta. Denk: pasta van gekarameliseerde sjalotten, op smaak gebracht met een klein beetje sojasaus. Je snapt dat die combinatie van gekarameliseerd, zoet én umami een smaakbom van jewelste is, eentje waarmee zelfs de meest saaie gerechten in een aantrekkelijk daglicht komen te staan.

Je kunt zo’n potje shallot sauce dan ook beschouwen als een snelle boost voor soepen en rijst- of noedelgerechten. Maar ook op je eitjes, op gegrilde groenten of als marinade voor vlees en vis. En ben je van het dim summen, dip die deeghappen dan ‘ns in de sjalottensaus. Ook Instagram brengt je op allerlei ideeën. Zo zien we het sausje voorbij komen als topping op gegrild beenmerg, in combinatie met pompoen en blauwe kaas en bij heel wat seafood.

Shallot sauce
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Een echte allemansvriend

Je leest het al: shallot sauce heeft gewoon erg makkelijk te combineren smaken. Zie het dus gerust als die handige allemansvriend waar je altijd op kunt rekenen en die je standaard in huis wil hebben. Daarmee doet het een klein beetje denken aan dat andere potje dat al menig thuiskokharten heeft veroverd: crispy chili olie.

Shallot sauce is dan misschien niet zo spicy, de verslavingsfactor ligt vrijwel even hoog.

Shallot sauce
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.