Uitreiking Michelinsterren 2025: behoudt de Librije van Jonnie Boer drie sterren?
Nederland heeft er zeven nieuwe sterrenrestaurants bij. De Michelinsterren van 2025 werden vandaag in Maastricht uitgereikt en daar werd bekend welke chefs zich tot de absolute top mogen rekenen. Tussen al dat nieuwe talent blijft één naam de aandacht trekken: De Librije in Zwolle behoudt zijn drie sterren en Jonnie Boer werd geëerd met een zeldzame award. Lees snel verder welke Michelinsterren nog meer zijn uitgereikt.
De overleden topchef Jonnie Boer is postuum onderscheiden met de zeldzame Mentor Chef Award, een award die zijn grote invloed op de Nederlandse gastronomie onderstreept. De prijs werd uitgereikt aan zijn vrouw Thérèse Boer, hun kinderen Isabelle en Jimmie, en chef-kok Nelson van De Librije in Zwolle.
“We voelen echt dat hij bij ons is”, zei Thérèse. “Hij heeft ons zoveel geleerd, zoveel liefde gegeven. Hij verdient dit.” Samen met Jonnie stond ze sinds de jaren negentig aan het roer van het beroemde driesterrenrestaurant.
Jonnie overleed op 60-jarige leeftijd aan een longembolie tijdens een vakantie op Bonaire. De Librije behoudt ook dit jaar zijn drie Michelinsterren en blijft daarmee het enige driesterrenrestaurant van Nederland.
Persoonlijke awards tijdens de Michelin-uitreiking
De nieuwe Michelinsterren in Nederland zijn verspreid door heel Nederland:
De Sommelier Award van 2025 is gegaan naar Ylja Berends van restaurant WY in Maastricht. “We zijn net begonnen, Wouter en ik, en doen wat we leuk vinden”, zegt ze.
De Service Award ging naar Sandra en Michelle van de Bunt (moeder en dochter) van De Leuf in Ubachsbeg.
De Young Chef Award van 2025 is uitgereikt aan Bram Stoverink van Olde Marckt in Aalten. “Op het begin was het heel lastig, daarna kwam er meer rust en stabiliteit. Dat resulteert nu in dit, ik ben trots!”, vertelt hij op het podium.
Michelinsterren 2025 in Nederland uitgereikt
5 restaurants kregen hun eerste ster (in 2024 waren dat er 10) en mogen zich nu ook officieel een sterrenrestaurant noemen:
- Olde Marckt (Aalten)
- Choux (Amsterdam)
- Cue (Amsterdam)
- Novaela (Delft)
- Calva (Nootdorp)
Twee nieuwe tweesterrenrestaurants
Twee sterren in één klap, het klinkt bijna ongelooflijk, maar Guido Braeken van Restaurant Create doet het gewoon nog een keer. Drie jaar geleden kreeg hij ze bij Julemont in Château Wittem en nu opnieuw, met Create, dat pas een halfjaar open is.
“We zijn van nul opnieuw begonnen”, vertelt hij tijdens de uitreiking. “Er was geen tafellaken, geen koffielepeltje, helemaal niks.” Aan zijn kookstijl veranderde hij niets. “Ik kan maar op één manier koken en dat is wat ik altijd al heb gedaan.”
GEM van Soenil Bahadoer
Ook Soenil Bahadoer krijgt in één keer twee Michelinsterren. Deze zomer opende hij restaurant GEM, gevestigd in het historische Poortgebouw van Kasteel Gemert.
Met zijn vertrek uit Nuenen verloor hij de twee sterren die hij eerder verdiende met De Lindehof, maar lang duurde dat verlies niet: tijdens de uitreiking in het MECC in Maastricht kreeg GEM meteen twee nieuwe sterren.
Groene sterren
In Nederland zijn Michelinsterren allang niet meer alleen voor culinaire perfectie. Sinds 2020 beloont Michelin restaurants die bewust omgaan met mens, natuur en product met een Groene Ster. Wereldwijd hebben zo’n 645 zaken deze erkenning gekregen. In Nederland kwamen daar dit jaar twee nieuwe bij tijdens de uitreiking van de Michelinsterren 2025.
- Konijnenvoer (Arnhem)
- Tres (Rotterdam)
Onze populairste artikelen van deze week:
- De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
- Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
- Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
- Kip jambalaya (een Southern klassieker)
- Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F02%2FMelvin-sturm-culy.jpg)