Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Culinair nieuws 30 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze eetstokjes zorgen ervoor dat je eten zouter smaakt

Gekke culinaire uitvindingen: wij zijn er dol op. Zo lazen we onlangs over eetstokjes die ervoor zorgen dat je eten zouter gaat smaken, een idee bedacht door een team van Japanse wetenschappers. We weten niet goed of we het maf of briljant moeten vinden, maar fascinerend is het in ieder geval.

Elektrisch geladen eetstokjes

Het ingenieuze aan deze uitvinding zit ‘m in het feit dat de smaak van zout gesimuleerd wordt zonder dat er ook maar enige zoutkorrel aan te pas komt, schrijft Vice. Dat maakt de eestokjes met name geschikt voor mensen die een zoutarm dieet nastreven.

De technologie erachter zit best knap in elkaar: de eetstokjes bevatten een nauwelijks voelbare elektrische lading. Die elektrische lading fungeert als een soort versterker van de natriumionen in het eten (lees: het zout) naar je mond. De elektrische stroom loopt door een polsbandje dat je hoort te dragen terwijl je de stokjes gebruikt.

Met dit trucje eet je met eetstokjes als een pro

Gezondheidswetenschappers zijn enthousiast

En zo zorgen de eetstokjes ervoor dat je eten zouter smaakt, zonder dat je ook maar een keer naar het zoutvaatje (of naar die fles sojasaus) hoeft te grijpen. Proefpersonen die de eetstokjes getest hebben, bevestigen dat smaak van ingrediënten als Japanse pompoen, daikon of zoutarme misosoep inderdaad 1,5 keer zouter wordt in vergelijking met gewone eetstokjes.

Gezondheidswetenschappers zijn in ieder geval enthousiast. Een te hoge zoutinname staat immers in rechtstreeks verband met een hoge bloeddruk. Dat laatste is op zijn beurt de belangrijkste oorzaak voor beroertes en hartaanvallen.

Dan dan noodles met pulled oats
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

En nu?

De wetenschappers achter de uitvinding – de hoogleraar Homei Miyashita en zijn team – bedachten eerder ook al een tv-scherm waaraan je kunt likken om smaken te proeven.​ Ze mikken erop om de stokjes in 2023 of 2024 op de markt te brengen. Of de stokjes ook hun weg naar ons dagelijks leven gaan vinden, is nog maar de vraag. Al hopen wij stiekem van wel.

Lifehack: je wist vast niet dat je dit met eetstokjes kon doen!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.