Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Culinair nieuws 17 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

De bierbrouwers van Gulpener brouwen suikervrije kombucha: BATU Kombucha

Dat ze bij Gulpener lekker innovatief bezig zijn, dat is welbekend. Wij schreven eerder over hun nieuwe duurzame brouwhuis. Ook nu zitten ze niet stil. De bierbrouwers komen namelijk met een geheel nieuw concept en product op de markt. En het is geen bier, maar… kombucha! ‘BATU kombucha’, it is.

Gulpener slaat met dit te gekke nieuwe product de weg in van de alcoholvrije dranken. Deze frisdrank is ook nog eens 100% biologisch én suikervrij. BATU komt in drie verschillende smaken in het schap te staan: Passion Fruit & Hop, Ginger & Lemon en Lime & Mint.

Van bier naar kombucha

Er wordt niet voor niks gekozen om deze drank te produceren in het nieuwe duurzame brouwhuis van Gulpener. Het brouwen van deze drank komt namelijk sterk overeen met de productie van bier. Jan-Paul Rutten, directeur van Gulpener, ontwikkelde samen met zijn brouwmeester dit biologische, ongefilterde en dubbel gefermenteerde drankje.

Die dubbele fermentatie zorgt voor de optimale smaakontwikkeling van de kombucha én voor de bubbels. Kombucha wordt gemaakt van gefermenteerde thee. Een zogenaamde Scoby (dat staat voor symbiotic culture of bacteria and yeast) zorgt dat de drank fermenteert, en op deze manier zijn zuren en verfrissende smaak gaat ontwikkelen.

Bron: BATU kombucha

Groene thee als basis

BATU’s basis bestaat uit biologische groene sencha thee. De thee wordt samen met gist, suiker en de bacteriën getrokken in een kuip.

De drank wordt gedurende dertig dagen gefermenteerd en daarna worden er nog verse thee en fruitsmaken aan de gefermenteerde drank toegevoegd. Dit alles fermenteert vervolgens nog een tweede keer, voor een week lang. Zo wordt er een complex, maar lekker fris drankje ontwikkeld.

BATU Kombucha
Bron: BATU Kombucha

Suikervrije kombucha

BATU Kombucha is suikervrij. Dat maakt deze kombucha extra origineel, omdat je in andere soorten kombucha nog heel wat suiker kunt tegenkomen. BATU gaat ongefilterd de fles in. Dat geeft net even die extra dimensie mee aan het product: het toont lef.

Er is dan ook gekozen voor de naam ‘BATU’, die in het Mongools voor kracht en moed staat (om nieuwe dingen te doen). Een uitstekende naam voor deze kombucha. Dus toon ook wat ‘BATU’, en probeer dit toffe nieuwe drankje uit!

De prijs per flesje à 330 ml is € 1,89. Nu te koop bij Albert Heijn en in de BATU-webshop: www.batukombucha.com

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.