Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 25 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom klontert uienpoeder altijd (en hoe kun je dat voorkomen)?

Ben je net lekker in een nieuw recept gedoken, alle benodigde ingrediënten keurig aan het afwegen, gaan je specerijen moeilijk doen. Geklonterde uienpoeder in een nog maar pas geopend potje is ons allemaal wel eens overkomen. En, niets vervelender dan dat! Want zie die uienpoeder er dan nog maar eens uit te krijgen. Culy weet raad.

Geklonterd uienpoeder: help!

Het is natuurlijk al een ongeschreven wet uit de oude doos, maar specerijen moeten we nu eenmaal droog, donker en op een koele plek bewaren. Toch schiet dat er soms wel eens bij in. Niet erg zou je denken. En dat klopt, want je specerijen kunnen best eens zonder hun donkere holletje.

Toch is uienpoeder hier een akelige eend in de bijt. Want het lijkt wel alsof een ‘vers’ potje uienpoeder na een week al gedonder oplevert. De aan elkaar geplakte specerij komt er dan met geen mogelijkheid meer uit. Ja, of de hele inhoud in één blok.

Wat te doen tegen klonterende specerijen? 

Na enig onderzoek belandde Culy’s Martine in een knap staaltje hogere wiskunde. Het ging over vochtpercentages ten opzichte van je kruidenstash, en daar moet je maar net kaas van gegeten hebben. Maar, er komt duidelijkheid!

Normaliter kun je je specerijenpotjes best een tijdje buiten je kruidenkastje laten staan. De meeste kruiden hebben namelijk een behoorlijke afwachtende houding en worden er niet meer of minder van. Tenzij je het over uienpoeder hebt. Daar komt de rekenmachine om de hoek. Om het allemaal wat makkelijker te maken – en vooral de rekenmachines in de kast te kunnen laten – zochten we naar een oplossing.

De oplossing

Wat blijkt: als je je potje uienpoeder bewaart op een donkere, droge maar ook juist een beetje een tochtige plek, zou het gedoe allemaal meevallen. Nu snappen we dat zo’n locatie schaars is en een eenzaam potje uienpoeder in je donkere tuinhuisje is ook zo wat. En dus is het een goed idee om na thuiskomst je uienpoeder (en ook knoflookpoeder trouwens) over te gieten in een niet transparant, kunststof doosje óf een metalen busje.

Misschien heb je nog een oud Euroma blikje staan. Daar zal je uienpoeder het vast en zeker langer plezierig in hebben. En je kunt er altijd voor de zekerheid nog wat rijstkorrels aan toevoegen, die absorberen het eventuele bijgekomen vocht. Probleem opgelost!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.