Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 24 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Tips om je sladressing een interessante oppepper te geven

Goed koken hoeft echt niet moeilijk te zijn. Vaak is het gewoon een kwestie van een paar slimme trucjes, hacks. En heb je die in de vingers, dan kun je zelfs van ogenschijnlijk saaie dingen iets spannends maken. Kijk maar naar deze manieren om je sladressing een interessante oppepper te geven.

Supermakkelijk en met een verrassend resultaat.

Zo geef je je sladressings een oppepper

Geef ‘t een rookaroma

Veel sladressings worden gemaakt met olijfolie. Lekker natuurlijk, maar wist je dat er ook gerookte olijfolie bestaat? Hiermee geef je je saladedressing dus heel makkelijk een interessante rooksmaak. Superlekker in salades waar ook vlees in zit, of juist als oppepper voor een vega groentesalade.

Sladressings met drank

Bij Café Beurre in Amsterdam weten ze wel hoe ze gerechten op smaak moeten brengen. De dressing bij hun groene salade bevat bijvoorbeeld Pastis, die anijsachtige sterke drank. Een alcoholisch element toevoegen aan je sladressing is iets waar je heel makkelijk mee kunt experimenteren.

Denk bijvoorbeeld ook eens aan een scheutje whisky bij dressing op basis van mayonaise, of rum. Wil je wel hetzelfde effect bereiken, maar drink je geen alcohol? Witte- of rodewijnazijn in je sladressing zijn ook heel lekker.

Ga op de Aziatische toer

Bevat je salade ingrediënten die wel een Aziatische touch kunnen gebruiken? Maak dan een Aziatisch geïnspireerde sladressing. Met sesamolie, sojasaus, een kneepje limoen en sriracha bijvoorbeeld. Gewoon een beetje op gevoel door elkaar roeren (proeven is de boodschap!) en je hebt in een mum van tijd een knaller van een sladressing gecreëerd.

Lifehack: een restje jam

Heb je nog een potje jam dat zo goed als leeg is? Spoel het niet uit maar gebruik het als recipiënt om er je sladressing in te maken. Wat er dan verder nog in je potje moet? Olijfolie, zout, peper en een scheutje balsamico bijvoorbeeld. Een zoet element, zoals dus jam, is vaak erg lekker bij salades met kip of rauwkost.

Vervang zout door miso

Een goede dressing bevat wat ons betreft altijd een zout element. Daarvoor grijpen we al gauw naar het zoutvaatje, maar je kunt even goed een lepeltje miso inzetten. Dat voegt niet alleen zout toe, maar ook dat interessante, funky smaakje van de gefermenteerde bonen.

We zeiden toch al dat het gewoon een kwestie van simpele hacks is…?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.