Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips Bijgewerkt: 24 dec 2025
Leestijd: 2 minuten

Chef-truc voor knapperige tempeh: in 4 simpele stappen nooit meer taaie blokken in je rotirol

Niet meteen gaan wegkijken wanneer we het hebben over tempeh: op de juiste manier bereid is het een gruwelijk lekkere vleesvervanger. Denk maar aan die heerlijk knapperige stukjes in je rotirol of de spiesjes uit de Indonesische keuken. Om de buitenkant zo lekker knapperig te maken volgen wij steevast dit stappenplan dat we ooit van een chef kregen.

Eens geprobeerd wil je nooit meer anders.

Zo maak je de meest knapperige tempeh

Voor de lekkerste tempeh ga je het blok eerst stomen: reken 5 à 10 minuten, afhankelijk van de dikte. Sla deze stap niet over: niet alleen maakt het de tempeh poreuzer (waardoor er later meer marinade in kan trekken), het zorgt ook dat ‘ie minder snel uitdroogt tijdens het bakken. Laat de tempeh daarna uitdrogen in de koelkast (jep: vergelijkbaar met hoe chefs het huidje van eend of kip knapperig krijgen).

Vervolgens maak je een snelle coating van 1 eetlepels zetmeel, 1 eetlepel rijstebloem, een snufje zout en een theelepeltje bakpoeder. Haal de tempeh nu door het mengsel zodat ‘ie bedekt is met een dun laagje ervan (niet te veel: anders wordt het plakkerig).

Verwarm nu een flinke scheut plantaardige olie in een zware pan, tot de olie bijna rookt. Bak het blok tempeh nu langs beide kanten goudbruin (zo’n 4 minuten per kant) en laat het blok uitlekken op een rooster om even uit te laten dampen. Leg de tempeh niet op een bord: je wil de korst zo krokant mogelijk houden.

tempeh
Photo by Ella Olsson on Unsplash

En die saus dan?

Zo’n knapperige korst is allemaal aardig en wel, maar elke liefhebbers weet dat tempeh nog steeds valt of staat bij de marinade. De algemene werkwijze is hierbij dat je de krokante tempeh nu in stukjes snijdt en toevoegt aan een pan met warme saus, waarna je alles doorroert. Het op het laatst toevoegen van de saus heeft als voordeel dat de saus niet kan aanbranden, wat geen overbodige luxe is wanneer suikkerrijke smaakmakers als ketjap of gula djawa in het spel zijn.

Dat brengt ons bij het volgende: voor een killersaus bij tempeh zouden wij zoveel mogelijk streven naar de combinatie van een zoet element, een zout element, een zuur element en wat hitte. Denk aan een combinatie van ketjap manis met sambal, limoen en gember bijvoorbeeld, zoals in dit recept voor noodles met tempeh en pindakaas, al moedigen we vooral aan om erop los te freestylen met alle potjes van de toko die je maar in huis hebt.

Onze populairste artikelen van deze week:

  1. Culy Basics: zo maak je een klassieke rode wijnsaus
  2. Jamie Oliver verklapt simpele truc: zo blijft je aardappelpuree uren warm zonder uit te drogen
  3. Goddelijke knoflooksoep maken (met 6 bollen knoflook!)
  4. Lemon posset (een toetje van citroen gevuld met room)
  5. Supersnelle tomatensalsa maken

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.