Redactie
Redactie Kooktips 30 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

De snelste manier om een hele kip te roosteren: spatchcocken

Er zijn tal van manieren om een kip te roosteren, maar de snelste is toch wel door hem te ‘spatchcocken‘. Nu horen we je denken, ‘spatch-wat?!’. Geen zorgen, we zullen het je haarfijn uitleggen. 

Hoewel spatchcock een ander woord is voor een soort piepkuiken, wordt de term tegenwoordig vooral gebruikt voor de techniek waarbij je een kip ontdoet van zijn ruggenwervel. Hierdoor kun je ‘m plat leggen, waardoor het garingsproces aanzienlijk wordt versneld.

Perfecte garing

Dat de kip sneller gaar wordt, is al lekker meegenomen natuurlijk. Maar dat is niet de enige reden waarom wij zo’n groot fan zijn van deze techniek.

Normaal gezien garen de filets namelijk sneller dan de de dijen (het donkere vlees van de kip). Hierdoor kunnen de filets dus droog worden als de dijen gaar zijn, of zijn de dijen nog niet gaar terwijl de filets wel perfect zijn.

Door de kip te spatchcocken, zorg je ervoor dat de dijen aan de buitenkant komen te liggen en de filets in het midden. Hierdoor kun je de kip dus perfect garen, met een kleiner risico dat de filets uitdrogen.

Als klap op de vuurpijl krijgt de huid van de kip ook meer hitte te verduren, waardoor deze knapperiger wordt én meer smaak krijgt.

Zelf spatchcocken

Dan nu de grote vraag: hoe doe je dit dan zelf? Eigenlijk is het heel makkelijk, maar dit kun je het beste uitleggen aan de hand van beeld.

Daarom schakelden wij de hulp in van Thomas Joseph, één van onze favoriete koks van Martha Stewart’s YouTube-kanaal Everyday Food. In onderstaande video legt hij je uit hoe je in een paar simpele stappen zelf een kip kunt spatchcocken.

Meer kooktips:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.