Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips Bijgewerkt: 8 dec 2025
Leestijd: 2 minuten 0:00 0:00

Cupcakes bakken? Dit is het geheim voor de meest smeuïge exemplaren

Cupcakes mogen dan een tikkeltje ouderwets zijn, wij vinden ze verdraaid handig om in ons repertoire te hebben. Om te trakteren voor je verjaardag, om een waardige bijdrage te leveren aan je potluck of om een bende 4-jarigen te entertainen: bij Culy zien we de voordelen. Het geheim om ze ook nog eens supersmeuïg te maken? Dat krijg je van ons.

Of beter gezegd: van Rutger van den Broek. Want als er iemand de do’s en dont’s van geslaagde bakwerken kent, is het de voormalig winnaar van Heel Holland Bakt wel. Op zijn website gaf Rutger altijd zijn beste recepten prijs en sinds kort staan die ook nog eens gebundeld in De Patisseriebijbel.

Dat blijkt exact het naslagwerk wat je ervan hoopt. De beste basisrecepten voor eclairs, macarons of madeleines? Met Rutgers bijbel hoef je niet verder te zoeken. Wij zitten er geregeld met gespitste aandacht in te bladeren, met gouden baktips wordt namelijk gul gestrooid.

Lees ook: kokoscupcakes met ananasbloemen (makkelijke decoratie-hack!)

Botercreme cupcakes
Bron: Unsplash

Zo maak je de meest smeuïge cupcakes

Leergierige zieltjes als we zijn, slaan we alles vervolgens zo goed mogelijk op. Zo heeft zijn tip voor de lekkerste cupcakes voorgoed een plaatsje in ons langetermijngeheugen veroverd. Komt ‘ie: wil je een portie smeuïgheid toevoegen? Gebruik dan zure room in plaats van melk.

Niet alleen zorgt dit voor een fijne smaak (wat dieper en complex), met name textuur is hier de grote winnaar. Smeuïgheid dus, maar ook zachtheid en luchtigheid. Bovendien blijven de cupcakes ook lang(er) lekker: de zure room houdt ze vochtig en smaakvol.

oranje cupcakes vrijmarkt koningsdag
Bron: Unsplash

Zo zet je ’t om in de praktijk

Ook maar eens even testen? Op Rutgers website staan verschillende cupcakerecepten, allemaal verrukkelijk.

Al willen we toch ook van de gelegenheid gebruik maken om nog eens een lans te breken voor De Patisseriebijbel: zo’n boek waarmee je eigenlijk nooit meer het internet moet raadplegen. Alleen al daarom vinden wij het een winnaar, en voor die lekkere cupcakes natuurlijk.

Onze populairste artikelen van deze week:

  1. De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
  2. Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
  3. Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
  4. Kip jambalaya (een Southern klassieker)
  5. Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.