Melvin Sturm
Melvin Sturm Kooktips 26 feb 2025
Leestijd: 4 minuten

Rendang maken: alle do’s en don’ts op een rijtje

In Nederland kennen we rendang vooral als langzaam gegaard rundvleesgerecht, maar wist je dat ‘rendang’ eigenlijk staat voor de bereidingswijze? Hoewel het recept in eerste instantie makkelijker lijkt dan het misschien is, zijn er een aantal valkuilen waar je voor moet waken.

De redactie van Culy zet alle do’s en don’ts voor je op een rijtje.

Rendang maken: de tips

De variant met rundvlees is de meest gegeten soort rendang in Nederland. Voor dit artikel zetten we daarom de beste tips voor je op een rijtje voor de vleesvariant. Maak je een recept met jackfruit, spitskool of zelfs vis? Dan kan de bereiding verschillen en gelden er andere wetten!

Culy Basics: basisrecept voor rendang (dé Indonesische klassieker)

1. Kies het juiste stuk vlees

Gebruik rundvlees met een beetje vet, maar zeker niet te veel. Sukadelappen, runderborst of een mix daarvan is ideaal. Het vet smelt tijdens het kookproces, waardoor het vlees mals blijft en extra smaak krijgt.

Snijd je vlees niet in te kleine stukken. Je wil het natuurlijk nog wel herkennen als het op je bord ligt. Tijdens het stoven krimpt het vlees met ongeveer 30% door het vocht dat verdampt, dus snijd je blokjes altijd iets groter dan het uiteindelijke eindresultaat.

@geniuseatss

Mom’s Indonesian Beef Rendang 🇲🇨 What I grew up eating for over 17 years back in my hometown, Indonesia🇲🇨😍. Today, I share this recipe with you, in honor of Indonesia’s Independence Day. Happy Independence Day Indonesia, Indonesia MERDEKA! 🇮🇩✨ Ingredients A: 1.4kg of beef, topside or silverside, diced into 4cm chunks 800ml of regular coconut cream 400ml of coconut milk 1 tbsp of chicken powder 1 tbsp of Sugar 2 tsp of salt 2 tbsp of coconut sugar 6 tbsp of vegetable oil for stir fry Ingredients B, to blend: 15 cloves of garlic 3 medium onions or 250g, chopped 30g of ginger,, cut into small pieces 30g of turmeric, cut into small pieces 6 candlenuts 30g of galangal, cut into small pieces 4 stalks lemongrass, chopped 6 tbsp of vegetable oil, to blend Ingredients C: 5 bay leaves 8 kaffir lime leaves 4 lemongrass, chopped 8 cloves wholes 3 cinnamon sticks 4 cardamoms 4 star anises Seasoning: 2 tsp of cilantro ground 2 tsp of turmeric ground 2 tsp of white pepper 2 tsp of cinnamon powder Steps: 1. Cut the beef into 4cm chunks and do not cut the beef into smaller pieces as they will break down during the cooking. 2. Add all of the Ingredients B in a blender or food processor. Then, blend it or give it a blitz until all the become a thick paste. Set aside 3. In the heavily-bottomed pan, heat the vegetable oil over medium-high heat. 4. Then, pour the paste (from Ingredients B) into the pan and cook the paste until fragrant for 2 minutes. 5. Add the “Ingredients C” to the pan and stir to mix. 6. Next, add the “Seasoning” and followed by chicken powder, sugar and salt to the pan. Cook the paste until fragrant ( the paste will change color to red-brown ish ) 7. Add the beef to the pan and cook the beef until it is lightly browned. 8. Add coconut milk into the pan and stir to combine. Then, add coconut cream and bring it to simmer. 9. Cover and simmer in low heat for 1 hour until the beef is tender and the sauce thickens. (Stir it periodically to prevent the meat from burning) 10. Once the sauce has thickened and released reddish oil, add coconut sugar and give it a final mix. 11. Cover and simmer for another 30 minutes until it turns into dark brown. 12. Once it is done, enjoy with a bowl of rice! Notes: You should let the meat sit overnight for the flavors to be fully absorbed in the meat #indonesianfood #beefrendang #dinnerideas #easyrecipes

♬ original sound – Genio | Easy Recipes


2. Boemboe is de sleutel

Een authentieke rendang begint met een zelfgemaakte kruidenpasta (de boemboe). Gebruik hiervoor verse ingrediënten zoals sjalotten (géén ui), knoflook, gember, verse laos, verse kurkuma, citroengras en chilipepers.

Je kunt alles in een mixer tot een gladde massa draaien, maar wie de authentieke smaak wil hebben, zal aan de slag moeten met de vijzel. Het is een pak extra werk om alles fijn te stampen, maar geloof ons: dat is het meer dan waard. Het verschil tussen een elektrische mixer en een handvijzel is gigantisch en komt de smaak ten goede.

Dit is waarom chefs vaker een sjalot gebruiken dan een ui

3. Rooster je specerijen

Eigenlijk geldt dit voor alle recepten: rooster altijd je specerijen. Het korianderzaad, de komijn en kruidnagel krijgen veel meer diepgang en smaak wanneer je ze even kort aanbakt in een droge pan. Het geeft de rendang meer gelaagdheid en de beste smaak.

specerijen zoals komijnzaad en karwijzaad
Pexels

4. Geduld, geduld en nog eens geduld

Rendang vereist een langzaam en lang kookproces. De belangrijkste regel, is dat het geheel nooit mag koken. Hierdoor wordt het vlees taai en zul je nooit het malse draadjesvlees krijgen dat je voor ogen hebt.

Laat de pan altijd op laag vuur sudderen tot dat de kokosmelk volledig is ingedikt en het vlees donkerbruin is. Het duurt meestal zo’n 3 tot 4 uur tot het vlees perfect gegaard is en de saus de juiste dikte heeft.

@dumpedling

Big pot of Rending for friends from Church 🇮🇩🇮🇩 . . Ingredients for beef rendang * 6 lemon grass (Other parts Pounded) * 2 cans of Coconut milk * 1 cup of water * 1/2 cup of tamarind paste (Made with 50g of tamarind and 200g water boiled to a paste) * 18 kaffir like leaves * 40g Palm sugar * 2 tbsp salt * 9 cloves * 2 inch cinnamon * 10 Green cardamom * 9 star anise * 15 tbsp oil * 2kg beef * 12 tablespoons kerisik (toasted coconut) Spice paste * 15 shallots * 6 lemon grass (white parts only) * 15 garlic cloves * 36 dried chillies * 2 tablespoon Korean red pepper flakes * 2 teaspoon ground coriander * 1/2 tsp turmeric * 1/4 tsp of ground cardamom * 1/4 tsp grated nutmeg * 3 inches of galangal . . Instructions: 1. Chop the spice paste ingredients and then blend in a food processor until fine. 2. Heat the oil in a stew pot, add the spice paste, cinnamon, cloves, star anise, and cardamom and stir-fry until aromatic. Add the beef and the pounded lemongrass and stir for 1 minute. Add the coconut milk, tamarind juice, water, and simmer on medium heat, stirring frequently until the meat is almost cooked. 3. Add the kaffir lime leaves, kerisik (toasted coconut), sugar, or palm sugar, stirring to blend well with the meat. 4. Lower the heat to low, cover the lid, and simmer for 2 to 121/2 hours or until the meat is really tender and the gravy has dried up. Add more salt and sugar to taste. Serve immediately with steamed rice and save some for storage. . . #indonesianfood #indonesian #rendang #food #recipe #recipes #indonesiancuisine #foodstagram #cookingforfriends

♬ original sound – Dan Bui


5. Het verschil in kokosmelk

Gebruik dikke, romige kokosmelk (santen) voor de beste textuur en smaak. Het gebruik van goede kokosmelk is essentieel voor een perfecte rendang.

Veel varianten – voornamelijk uit de supermarkt – zijn verdund met water of bevatten veel (chemische) toevoegingen. Check daarom altijd de verpakking om te kijken of je de meest pure variant te pakken hebt.

6. Laat de olie vrijkomen

Laat de rendang sudderen totdat de olie van de kokosmelk vrijkomt en het vlees begint te karamelliseren. Dit is het moment waarop de smaken zich concentreren en het vlees en de saus zijn karakteristieke donkerbruine kleur krijgt.

Rendang basis recept
Bron: Melvin Sturm voor Culy

7. Niet te veel roeren

We know: de verleiding is enorm, maar houd jezelf in bedwang! Te vaak roeren kan het vlees breken en de textuur beïnvloeden. Roer, of beter gezegd: schep om, om te voorkomen dat het geheel aanbrandt.

Dit zal vooral in de laatste fase van het kookproces zijn als de saus bijna de gewenste dikte heeft. Wanneer je te veel roert kan het malse vlees uit elkaar vallen en verdwijnen in de saus. Dan krijg je draadjesvlees – ook lekker – maar rendang mogen we het dan niet meer noemen.

8. Geen suiker en te veel vocht toevoegen

Hoewel veel receptschrijvers suiker toevoegen aan hun recept, heb je dat in de meeste gevallen helemaal niet nodig. Wanneer je bereiding klopt, komen de natuurlijke suikers vanzelf uit de gekaramelliseerde kokosmelk en sjalotten, niet van de toegevoegde suiker.

Nederlanders houden van saus en daarom kan het kan verleidelijk zijn om water of extra kokosmelk toe te voegen als het droog lijkt. Toch kun je dat beter niet doen. Rendang hoort uiteindelijk bijna droog te zijn met een dikke laag gekaramelliseerde kruiden op het vlees in plaats van dat het drijft in de saus. Toch te veel saus in de pan? Kook de saus dan gewoon wat verder in; je zult zien dat het vanzelf goed komt!

rendang
Bron: Pexels

Meer inspiratie-artikelen:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.