Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 21 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

Het pastarietje is de ideale vervanger voor het plastic rietje

Begrijp ons niet verkeerd: wij bij Culy zijn absolute voorstanders van toffe rietjes in een cocktail of drankje. Ze fleuren je drankje gezellig op en in het beste geval stelen ze simpelweg de show. Maar dat de meeste rietjes van een weinig duurzaam plastic vervaardigd zijn, juichen we niet toe. Daarom heten we dit milieuvriendelijke broertje van het plastic rietje van harte welkom… het pastarietje!

De laatste jaren wordt steeds meer ingezet op duurzaam voedsel dat geserveerd wordt met duurzame materialen. Plastic wegwerprietjes zijn om die reden behoorlijk passé, aangezien single use rietjes in de top 10 staan van producten die het meest als zwerfvuil op strand en in zee terechtkomen. Daar zijn al langer duurzamere alternatieven voor op de markt, maar van dit pastarietje worden we toch wel extra blij.

Cousin Mike A Bolero signature cocktail. This drink’s name will remain a mystery untill one day it will unvail itself… A vodka based cocktail with peach and mix of fruits liqueur, pineapple & orange juice and a house made berries syrup. photo by @rolandragiphotography #pastastraw #bolero #jardinsurleau #cocktailbar #batroun #lebanon #mixologist #beachbar #cousinmike @ecosouk

222 Likes, 3 Comments – Bolero (@bolerobatroun) on Instagram: “Cousin Mike A Bolero signature cocktail. This drink’s name will remain a mystery untill one day it…”

Byebye plastic wegwerprietje…

In de wereldwijde strijd om het plastic afval terug te dringen, is de actie tegen plastic wegwerprietjes nog best makkelijk te voeren. Er zijn namelijk verschillende alternatieven op de markt die een stuk milieuvriendelijker zijn.

Zo is er het kartonnen rietje. Makkelijk afbreekbaar en het ziet er best leuk uit, maar eerlijk is eerlijk: het karton wordt in een drankje snel zompig en dat is niet de meest aangename ervaring in je mond. Ook de metalen rietjes vonden massaal de weg naar onze cocktails. Ook die zien er best leuk uit, maar daar is het weer een lastig karweitje om te schoon te maken.

Did you know that all of our packaging at Hustle Smoothie Bar is either recyclable OR compostable ♻️ not to mention all of the compost we create behind the counter + environmentally conscious brands we carry in the market ? so, you aren’t just showing your body + mind love when you get a Hustle Smoothie, but our planet too ??

225 Likes, 6 Comments – Hustle Smoothie Bar & Market (@hustlesmoothiebar) on Instagram: “Did you know that all of our packaging at Hustle Smoothie Bar is either recyclable OR compostable…”

…en welkom pastarietje

En daar komt het pastarietje om de hoek kijken. In feite is het pastarietje niks nieuws onder de zon. Immers: in feite zijn pastarietjes gewoon bucatini, een soort van lange spaghetti die hol zijn van binnen.

Wat ze zo geschikt maken om uit te slurpen? Ten eerste kun je de pasta eenvoudigweg breken in een lengte naar keuze (handig voor cocktails!). Ten tweede blijven de rietjes in koude drankjes minstens een uur hard (maar kijk uit met warme drankjes, of je wordt verrast met een gekookte pastasliert). Ten derde zijn ze supersnel af te breken als ze eenmaal gebruikt zijn (omdat ze bestaan uit slechts water en bloem).

bucatini pasta

Mogelijke nadelen pastarietje?

Klinkt te mooi om waar te zijn? Er blijken inderdaad ook wel enkele (kleine) nadelen verbonden te zijn met het pastarietje.

Een eerste bezwaar: de beperkte flexibiliteit van het materiaal. Dat is minder handig voor mensen met een beperking die noodgedwongen uit een rietje moeten drinken (al geldt dat ook voor metalen rietjes). Ten tweede zal niet iedereen fan zijn van de lichte zetmeelachtige nasmaak van het product (al blijkt dat reuze mee te vallen, vooral bij koolzuurhoudende drankjes).

Wij vinden het in ieder geval helemaal geweldig. En het leukste van alles? Je hoeft er niet voor naar een hip zero-waste boetiekje af te reizen, maar simpelweg naar de pasta-afdeling in je supermarkt.

Meer food gadgets

The pineapple mojito on the beach in Malibu, CA | @paradisecovebeachcafe | Massive drinks and great food | (That is a pasta straw) . . . . #pineapple #mojito #cocktails #cocktailporn #malibu #paradisecove #california #forkyeah #drinklocal #craftcocktails #foodgasm #cteats #foodstagram #ctblogger #daydrinking #cocktailbar #buzzed #beach #beachdrinks #pastastraw #localeats #califood #boozing #waterfrontdining #livingthedream

90 Likes, 3 Comments – CTRevelry (@ctrevelry) on Instagram: “The pineapple mojito on the beach in Malibu, CA | @paradisecovebeachcafe | Massive drinks and great…”

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.