Sophie Fleur Jongebloed
Sophie Fleur Jongebloed Kooktips 16 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Tip: je kunt je zelfgemaakte loempia’s goed laten plakken met… een banaan

Totally bananas, maar dit werkt dus echt. Als je de volgende keer loempia’s maakt hoef je geen eitje meer los te kloppen voor de randjes, nee, voortaan gebruik je een banaan!

In principe vallen loempia’s buiten trends, bijzondere technieken en moeilijkdoenerij. Een loempia is van zichzelf lekker genoeg en hoeft niet al te serieus te worden genomen. Verfrissend!

Tot er een filmpje op Instagram verscheen met een loempia en een… banaan. En nee, die banaan gaat niet ín de loempia.

Bananen en loempia’s?

Is er dan toch een trend ingeslopen? Niet echt. Het gaat om een handig foefje om het vouwen van loempia’s makkelijker te maken. In de Reel van Joy Huang, die recepten en kookinspiratie deelt op haar account @joyosity, is te zien hoe Joy een loempiavel vult met een hartige vulling, deze opvouwt en sluit met het uiteinde van een banaan (nog in de schil)!

De hack heeft Joy geleerd van de Indo-Chinese Australische culinair schrijver Lara Lee, uit haar kookboek Coconut & Sambal. Sowieso heeft Lee een heerlijk account om te volgen!

Werkt het?

Er zijn meerdere wegen naar Rome. Om de loempia’s goed te laten plakken wordt vaak een losgeklopt eitje gebruikt. Dat werkt prima, alleen het nadeel van ei is dat je sneller vieze handen krijgt en je zit daarna opgescheept met een restje ei waar je precies niks mee kunt maken. Daarnaast is ei niet vegan, mocht je vegan loempia’s willen maken.

Het andere alternatief is water, waar wij de loempia’s in dit recept mee bestrijken. Eigenlijk is dat natuurlijk nóg makkelijk, want water stroomt gewoon uit de kraan – en die hebben wij gelukkig in Nederland. Hiep hoi!

Bananenkontje

En nu het bananenkontje… werkt dat? We hebben het zelf nog niet uitgeprobeerd, maar aan het filmpje en de reacties te zien, zorgen de zetmelen ervoor dat de loempiavellen goed aan elkaar blijven plakken. Huang’s loempia’s komen prachtig bruin uit de airfryer!

Iemand vroeg terecht of de loempia naar banaan smaakt. Volgens Huang kun je het héél soms proeven, maar het is nooit overweldigend.

loempia kip
Bron: Culy.nl

Loempia’s in de Airfryer

Huang heeft nog een handige tip voor loempia-fans: als de batch gebakken is, kun je extra’s en restjes heel makkelijk invriezen. Als je zin hebt in een snack hoef je alleen maar de loempia uit de vriezer te halen en op te piepen in de Airfyer. Ontdooien is niet nodig.

Culy Homemade: loempia’s met kip uit de oven

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.