Redactie
Redactie Kooktips 6 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Koekjesdeeg invriezen: 5 handige tips om te onthouden

Koekjes zijn erg leuk om te maken, maar het komt nog weleens voor dat je in al je enthousiasme teveel deeg hebt gemaakt. Lifesaver: je kunt heel makkelijk koekjesdeeg invriezen! Culy geeft een aantal tips.

Een fijne bijkomstigheid van koekjesdeeg invriezen: je hebt altijd verse koekjes in huis! Nou ja, bijna dan, want je moet ze nog wel eventjes bakken. Maar stel je eens voor: bezoek komt onaangekondigd langs, jij haalt je koekjesdeeg uit de vriezer en bakt even een partij heerlijke verse warme koekjes. Ze willen nooit meer weg, geloof ons.

Koekjesdeeg invriezen als de pro’s:

1. Maak er balletjes van

Maak een grote bal van het koekjesdeeg om het in te vriezen. Maar nog beter: maak kleine balletjes en leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat, en zet die in de vriezer. Laat de balletjes deeg in 30 minuten tot een uur bevriezen, haal de bevroren balletjes daarna van de bakplaat, en doe ze in een dichte diepvrieszak of vriesdoosje. Deze moet helemaal luchtdicht zijn. Deze tip is vooral handig bij grovere koekjes zoals chocolate chip cookies.

Handig: met deze tips worden je chocolate chip cookies nog lekkerder!

2. … Of een lange worst

Je kunt ook een lange worst rollen van het koekjesdeeg. Wikkel ‘m goed in plasticfolie en draai de uiteinden dicht, zoals bij een snoepje. Zodra je dit koekjesdeeg uit de vriezer haalt, kun je er plakken van snijden om koekjes mee te bakken.

3. Doe de administratie

Om te voorkomen dat je met een vraagteken boven je hoofd naar de inhoud van je vriezer staat te kijken: label het zakje of bakje met de datum en soort koekjesdeeg erop. Evenals de baktijd en temperatuur (als je deze weet).

4. Hoe lang blijft koekjesdeeg goed in de vriezer?

Het koekjesdeeg blijft maximaal 4-6 weken goed.

5. Newsflash: ontdooien hoeft niet

En tot slot: diepgevroren koekjesdeeg hoeft niet eerst ontdooid te worden als je het gaat bakken. Bak het gewoon 2-3 minuten langer dan het originele recept aangeeft.

De lekkerste koekjes recepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.