Zonde om het niet te doen: hoe kun je je vanillestokje optimaal gebruiken?
Een vers vanillestokje maakt je gerechten instant een luxe. Niet alleen dankzij die onevenaarbaar delicate smaak, ook het prijskaartje ervan maakt het geen product voor alledag. Argeloos omspringen met zo’n peul is dus het laatste wat je moet willen. Wij leggen uit hoe je je vanillestokje optimaal gebruikt.
Hoe vanillestokje gebruiken (zonder gedoe!)
Vanillemerg is niet alleen kleverig spul, het is ook nog eens net zo donker als de binnenkant van je vanillepeul. Dat maakt het nogal een handigheidje om de zaadjes zo efficiënt mogelijk uit het omhulsel te schrapen. Je wil er zeker van zijn dat je alle merg te pakken hebt, maar ook vermijden dat een (groot) deel aan je vingers blijft plakken.
Hoe je dat voor elkaar krijgt? Een eerste tip is om je vanillestokje kort te weken in warm water. Hierdoor wordt ‘ie buigzamer en flexibeler, wat het klusje zal vergemakkelijken. Leg de peul vervolgens op een snijplank en gebruik een scherp mesje om ‘m in de lengte open te snijden. Snijd het vanillestokje niet volledig door zodat het onderste deel van de schil heel blijft.
Met de achterkant van een lepel kun je nu het merg uit de peul schrapen. Streef ernaar om dit in één vloeiende beweging te doen en oefen een gepaste druk uit. Met een mes kun je het verzamelde merg van de lepel schrapen en opvangen in een kommetje. Zie je nog wat overgebleven merg in de peul? Met de achterkant van een theelepeltje kun je de overgebleven zaadjes nu losmaken en op dezelfde manier opvangen.
Geen vanille-extract in huis? Vervang het dan met dit goedkopere ingrediënt
En nu?
Met de peul die overblijft kun je nu opnieuw aan de slag. De klassieke truc van oma ken je: een opengesneden vanillepeul kan rechtstreeks in je suikerpot – de korrels zullen het vanille-aroma op die manier gauw genoeg opnemen (en zo heb je dus altijd wat geurige vanillesuiker achter de hand).
Ook melk en room staan erom bekend dat ze smaken snel en goed opnemen. Met zo’n leeggeschraapt vanillestokje kun je dus prima melk infuseren voor panna cotta of andere romige toetjes. En wist je dat vanille ook heel lekker is in bisque? Ook hier kun je een lege peul nog een tweede leven geven, door ‘m samen met de andere ingrediënten te laten pruttelen.
Je kunt een lege vanillepeul bovendien ook fijnmalen in een hakmolentje. Het poeder dat daarvan overblijft (zeef dit eventueel als je te dikke stukjes ziet) kun je toevoegen aan homemade granola, smoothies of cakebeslag. En zo hoef je werkelijk niks van die luxueuze peul weg te gooien.
Recepten met verse vanille:
- Culy Homemade: recept voor cannelés (die verrukkelijke Franse gebakjes)
- Culy Homemade: Deense risalamande (makkelijk toetje voor kerst)
- Madeleines met vanillecustard uit het nieuwe Foodies Magazine