Redactie
Redactie Kooktips 20 dec 2012
Leestijd: 3 minuten

Kip ontdooien? Handige tips om te onthouden

Kerst zit er weer aan te komen wat betekent dat het culinaire feest van het jaar kan beginnen! Dagen gevuld met het lekkerste eten, gezelligheid en familie staan op het menu en ook de Culy redactie doet hier ieder jaar uitbundig aan mee. Om een hoop tijd én stres te besparen raden we je aan om zoveel mogelijk boodschappen ruim van te voren te halen.

Ga je dit jaar voor een heerlijk gebraden kippetje? Koop deze dan ook ruim van te voren, het liefst bij een poelier, en vries hem in. Zo ben je verzekerd bent van een goed formaat van topkwaliteit en is het enige wat je nog hoeft te doen de kip ontdooien. Let alleen wel goed op dat je hem op de juiste manier, en het liefst zo langzaam mogelijk, ontdooid.

Culy zette een aantal tips voor het ontdooien van kip op een rijtje zodat je met kerst gebakken zit.

Handige tips voor het ontdooien van kip

Ontdooien in de koelkast

Dit is verreweg de beste manier omdat het zo het meest natuurlijk gaat. Leg de kip een dag van te voren in de koelkast en bewaar in de verpakking, leg hem met de borst omhoog op een schaal. Leg de schaal op de laagste etage van de koelkast tegen de achterkant aan, dit is de meest koele plek.

Wil je controleren of je kip helemaal ontdooid is? Gebruik dan een kernthermometer en check op verschillende plekken, een volledig ontdooide kip moet ongeveer tussen de 4 en 7 graden zijn (niet warmer!).

Ontdooien in koud water

Dit is na de koelkast de beste manier en gaat een stuk sneller. Zorg ervoor dat je kip in een waterdichte verpakking zit (laat het sealen) en leg in een koud waterbad. Dit duurt gemiddeld 2-4 uur, afhankelijk van de grootte van de kip en hoe koud je vriezer is.

Handige tips voor het ontdooien van kip
Culy.nl

Snel kip ontdooien

Ben je volledig vergeten de kip te ontdooien en belt de visite net aan? Leg de kip dan in een bak met koud water zo lang als mogelijk.

Is de kip nog niet ontdooid maar moet hij eigenlijk al in de oven liggen? Leg het dan zonder verpakking in een koud waterbad, maar let wel op dat het water regelmatig ververst wordt.

Als je niet van plan bent om je kip in z’n geheel te roosteren kan je het beste de kip zodra het mogelijk is in stukken te snijden. Hoe kleiner de stukken, des te sneller zal het ontdooien.

Wat je echt niét moet doen bij het ontdooien van kip: 

  • Ontdooi je kip nooit op je aanrecht. Hierdoor zet je de poort open voor een zwerm bacteriën en daar wordt uiteindelijk niemand gelukkig van.
  • Ontdooi NOOIT je kip in de magnetron. Een kip is namelijk te groot en tegen de tijd dat de binnenkant ontdooit is, heeft de buitenkant een aardig kleurtje gekregen.
  • Zorg ervoor dat je het ontdooien goed timed. Heb je een flinke jongen aan de haak geslagen? Houd er dan rekening mee dat hij wellicht 1,5-2 dagen nodig heeft om te ontdooien, maar haal hem ook niet te vroeg uit de vriezer. Er is namelijk niets erger dan een kip die niet meer houdbaar is.

Om alvast in de stemming te komen hebben we hier een heerlijk recept voor geroosterde kip met honing en citroen.

Gebraden kip met crispy chili oil
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.