Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 4 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Granaatappel pellen? Met deze manier wordt dat een fluitje van een cent

Het kan iets met Ottolenghi te maken hebben, maar wij hebben ondertussen een kleine granaatappelverslaving. Het enige nadeel? Dat ellendige proces van een granaatappel pellen. Toch hoeft dat blijkbaar geen gedoe te zijn, dankzij deze tips.

Natuurlijk kun je ook kiezen voor kant- en klare granaatappelpitjes. Maar niet alleen zijn deze een stúk duurder voor wat je krijgt, ze smaken gewoon ook nog eens minder vers. Tot slot zien de pitjes uit een verse vrucht er gewoon ook mooier uit dan die uit een zakje, wat ook niet onbelangrijk is voor een ingrediënt dat vaak wordt ingezet voor de afwerking van gerechten (en z’n looks).

Perzische notenstoof Fesenjan
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy.nl

Granaatappel pellen volgens de regels van de kunst

Zo dus. Hoe moet het? Laatst kwamen we op Instagram een video tegen waarin het pellen van granaatappels wel héél erg logisch lijkt. Dat gaat zo:

  • Snijd met een mesje een vierkantje rondom het kroontje van de vrucht. Snijd niet te diep: hou de dikte van de schil (die zo’n halve centimeter is) in je achterhoofd en probeer niet dieper dan dat te snijden.
  • Haal dat vierkantje eraf. Als het goed is, zie je nu heel goed de vliesjes zitten die de vrucht in compartimenten opdelen.
  • Snijd met je mesje inkepingen in de schil op de plaats waar de vliesjes zitten.
  • Als het goed is kun je de verschillende compartimenten nu lostrekken van de vliesjes. Het middelste stuk blijft over en kun je gewoon weggooien.
  • De harde schil kun je nu makkelijk lostrekken van de granaatappelpitjes.

Bekijk hieronder nog eens de video waarover we het hebben:

Granaatappelpitjes opvangen

Tip: heb je je granaatappel op de hierboven beschreven manier gesneden? Bewaar de verschillende compartimenten in een bakje, voor later gebruik. In de koelkast blijven ze nog een paar dagen goed en wanneer je ze nodig hebt, hoef je alleen maar even zo’n partje met pitjes open te breken.

De beste manier om granaatappelpitten op te vangen vinden wij met behulp van (stromend) water:

  • Plaats een zeef in de gootsteen. Zet ook een bakje klaar voor witte stukjes die je niet wil gebruiken.
  • Laat een straaltje water lopen en breek met je vingers het stukje granaatappel open.
  • Vang de pitjes op in de zeef, de witte stukjes sorteer je in het bakje.
  • Belanden er toch wat witte stukjes in de zeef? Vis die er achteraf dan uit, wel zo makkelijk.

En nu: kokkerellen maar! Maak bijvoorbeeld eens zalm met een kruidenkorst en granaatappelpitjes. Of lamsgehaktballetjes met labneh, granaatappel en munt. Ook al zo lekker is deze Perzische notenstoof (Fesenjan) met kip en granaatappel. Kortom: keuze genoeg.

lamsgehaktballetjes
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.