Geniale hack: zo knijp je gepofte aubergine zó uit de schil (zonder rommel!)
Het is niet voor niets de groente van het jaar: aubergine is – als je ‘m goed bereidt – een parel uit het groenteschap. Een van onze favoriete manieren om ‘m te bereiden is door ‘m te poffen. Want gepofte aubergine heeft niet alleen een fantastisch rokerige smaak, maar ook een boterzachte textuur. Maar hoe haal je die gepofte aubergine makkelijk uit de schil, bijvoorbeeld als je baba ghanoush maakt? Deze hack is zó simpel en zó doeltreffend dat je ‘m even mee wil pakken.
Gepofte aubergine makkelijk uit de schil halen
Gepofte aubergine is een heerlijke basis voor verschillende dips, zoals Baba Ganoush afkomstig uit de Libanese keuken, gemaakt van geroosterde aubergine, tahin, citroensap, knoflook en olijfolie. Het is ook een fantastische vulling voor börek.
Ook voor de minder bekende pittige dip Baiganchoka – afkomstig uit het Caribisch gebied – vormt geroosterde aubergine de basis. En ben je ook al bekend met Indiase Baingan Bharta? Dat wil je écht een keer maken.
Je kunt er ook pastasauzen mee opknappen: pureer de gepofte aubergine en voeg deze toe aan tomatensaus voor een extra smaaklaag in je pastagerechten.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F12%2F2_Oven-aubergine.jpg)
Twee manieren om aubergines te poffen
Dat klinkt goed. Maar hoe pof je een aubergine eigenlijk? Culy legt twee manieren voor je uit:
1. Aubergine poffen op het fornuis
Het poffen van aubergine op een gasfornuis is een snelle manier om die heerlijke rokerige smaak te krijgen. Volg deze stappen voor een perfect gepofte aubergine:
- Voorbereiding: Prik met een vork enkele gaatjes in de aubergine om te voorkomen dat deze tijdens het poffen barst.
- Poffen: Plaats de aubergine direct op de gasvlam. Draai de aubergine regelmatig met een tang, zodat alle zijden gelijkmatig poffen en de schil zwart blakert. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten.
- Laten afkoelen: Haal de aubergine van het vuur en laat deze iets afkoelen zodat je er makkelijk mee kunt werken.
2. Aubergine poffen in de oven
Als je geen gasfornuis hebt, kun je de aubergine ook in de oven poffen. Dit duurt iets langer, maar het resultaat is ook erg lekker.
- Voorverwarmen: Verwarm je oven voor op 220 graden Celsius.
- Voorbereiding: Prik met een vork enkele gaatjes in de aubergine.
- Roosteren: Leg de aubergine op een bakplaat bekleed met bakpapier of aluminiumfolie. Rooster de aubergine in de oven gedurende 30-40 minuten, of totdat de schil zwart en rimpelig is en het vruchtvlees zacht aanvoelt.
- Laten afkoelen: Haal de aubergine uit de oven en laat deze iets afkoelen, zodat je er makkelijk mee kunt werken.
Van schnitzels tot ragù en pindakaas: zo bereid je aubergine écht lekker
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F11%2Fgepofte-aubergine-hack.jpg)
Gepofte aubergine uit de schil halen
Dan nu: de aubergine is gepoft en je wil die overheerlijke Baba Ganoush gaan maken. Maar hoe krijg je de aubergine het gemakkelijkst uit de schil?
Je kunt natuurlijk de uiteinden van de aubergine verwijderen en de groente in de lengte snijden. Met een lepel schep je dan het zachte, gepofte vruchtvlees uit de schil. Toch wordt het met deze methode al snel een kliederboel in de keuken. Kan dit makkelijker?
Tiktokker @busezeynep bedacht een geniale manier. In de video hieronder zie je hoe zij het vruchtvlees van de gepofte aubergine uit de schil krijgt: snel, gemakkelijk en zonder het aanrecht vies te maken.
Ze rolt de gepofte aubergine in een laagje plasticfolie en snijd vervolgens de onderkant eraf. Daarna knijpt ze de paarse vrucht uit en loopt het vruchtvlees er vanzelf uit. Een beetje zoals je worstvlees uit de huls knijpt dus. Handig, toch?
Meer hacks?
- 6x keukenhacks met azijn waar je sowieso niet aan had gedacht
- 5x briljante hacks met je magnetron die je niet aan zag komen
- 7x life hacks met baking soda (waar je nog niet aan gedacht had)
