Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 20 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom je eieren moet inprikken voordat je ze gaat koken

Grote kans dat je ‘t je oma ooit hebt zien doen: eieren inprikken voordat ze gekookt worden. Maar wat voor voordeel levert het eigenlijk op? En hoe doe je dat het beste?

Supertip: dit is waarom je roereieren vooraf moet zouten

Lifehack: eieren inprikken voor je ze gaat koken

Een minuscuul gaatje in de brede zijde van een eierschaal prikken heeft zo zijn voordelen. Doordat er lucht uit het ei kan ontsnappen, zullen de eiwitten ten eerste gelijkmatiger kunnen stollen. Hierdoor zal je hardgekookte ei mooi rond stollen en krijgt je eitje geen platte onderkant.

Daarnaast zal je ei ook minder snel barsten. De verklaring luidt als volgt. Een niet-ingeprikt ei zit vol lucht. Deze lucht gaat door de warmte van je kookwater uitzetten, waardoor de warme, uitgezette lucht wil ontsnappen. Gevolg: je eierschaal barst. Een gebarsten ei is natuurlijk geen ramp als je bijvoorbeeld eiersalade wilde maken, maar is minder ideaal wanneer je bijvoorbeeld paaseieren wilde beschilderen of broodsoldaatjes wilde serveren.

Tot slot zou het inprikken van je eieren ervoor zorgen dat je eieren makkelijker te pellen zijn. Dat horen we graag, want is er iets hatelijkers dan een eierschaal die in duizend stukjes barst tijdens het pellen? Wij betwijfelen het.

Eieren pellen? Met deze tip komt de schaal van gekookte eieren meteen los

Eieren inprikken: zo doe je dat

Voor het inprikken van eieren bestaan er speciaal daarvoor ontworpen eierprikkers die je gewoon online kunt bestellen. Die zijn extra handig, want je plaatst de eieren in een soort houder met daarin het naaldje. Jezelf in de vingers prikken wordt met deze tool vrijwel onmogelijk.

Toch hoef je helemaal niet zo’n fancy gadget aan te schaffen om je eieren in te prikken. Dat kan namelijk ook gewoon met een naald, een punaise of een veiligheidsspeld. Je weet wat je te doen staat…

Onze favoriete recepten met gekookte eitjes:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.