Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Kooktips 28 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

12 slimme trucs die je met een druk & sluit zakje kunt doen

Druk & sluit zakjes zijn een fantastische uitvinding. Niet alleen omdat ze zo fijn hersluitbaar zijn, maar vooral omdat je er slimme trucs mee kunt uitvoeren in de keuken. Oftewel: lifehacks! Dit zijn 12 handige trucs. 

12 x trucs met een druk & sluit zakje

1. Maak marinades en dressings zonder afwas

Voor dressings en marinades zijn hersluitbare zakjes ideaal: je stopt de ingrediënten in het zakje, sluiten, even schudden en klaar ben je. Gebruik je ze om vlees, vis of groenten te marineren, dan kun je het zakje zó in de koelkast leggen. En de bonus: nul afwas.

2. IJs bewaren

Schepijs is eigenlijk het lekkerst als het een beetje zacht is. Daarom kun je het ‘t beste eventjes op kamertemperatuur laten staan nadat je het uit de vriezer haalt, om zachter te worden. Nog handiger: bewaar die bak ijs in een plastic druk & sluit zak in de vriezer. Ja, echt! Zo zal je ijs veel zachter zijn als je het uit de diepvries haalt.

3. Supersnel ijs maken

Zelf supersnel ijs maken kan óók in zo’n handig zakje. Of eigenlijk heb je er twee nodig: een grote en een kleinere. De kleine vul je met de ingrediënten, de grotere met ijsblokjes en zout. Plaats het kleine gesloten zakje in de grote, maak die dicht, wikkel er een theedoek omheen en schud vijf tot tien minuten flink door elkaar. Gefeliciteerd, u heeft zelf ijs gemaakt.

4. Een omelet maken

Doe twee eieren in een druk & sluit zakje, zorg dat er zoveel mogelijk lucht uit is en maak dicht. Beweeg het zakje heen en weer tussen je vingers om de eieren te ‘klutsen’. Voeg je favoriete ingrediënten toe (kaas, ham, paddenstoelen, tomaat…) en kluts de boel weer door elkaar. Plaats het zakje in een pan met kokend water en laat de omelet 13 minuten garen in het zakje. Het werkt echt!

5. Maak er koelelementen mee

Een fantastische uitvinding om je drankjes en eten koel te houden in de zomer: koelelementen. Wat je misschien nog niet wist, is dat je die heel makkelijk zelf maakt. Van druk & sluit zakjes dus. Vul ze met wat afwasmiddel en leg ze in de vriezer. That’s it.

6. Paprika’s ontvellenUitgelichte afbeelding verwijderen

Ze werken perfect voor de grote paprika-ontvel-truc: rooster de paprika’s boven een gasvlam tot de schil zwartgeblakerd is, stop ze een kwartier in een druk & sluit zakje en daarna trek je het velletje er zo vanaf.

7. Maak er een spuitzak van

Bak je graag en vaak? Dan heb je vast regelmatig een spuitzak nodig. Maar zo’n professionele spuitzak heb je helemaal niet nodig als je ook gewoon druk & sluit zakjes in huis hebt. Die werken namelijk perfect! Schep de vulling erin, knip een puntje af, duw er eventueel een spuitmondje doorheen en voilà.

8. Bewaar restjes wijn

Restje wijn over? Giet het in een zakje met zippsluiting en bewaar in de vriezer. Zo heb je altijd een voorraadje kookwijn bij de hand. Handig voor stoofpotten en sauzen!

9. Stoom groenten in de magnetron

Een druk & sluit zakje is ook een fantastisch ding om groenten in te stomen. Verzamel verse groenten als bloemkool, peultjes en wortelen in een zakje, maak ‘m net niet helemaal dicht zodat de stoom kan ontsnappen. Leg het zakje een paar minuten in de magnetron. Afhankelijk van de stand van je magnetron en de hoeveelheid groente, kun je ongeveer drie minuten aanhouden.

10. Houd sla en verse kruiden langer vers

Sla en verse kruiden staan erom bekend dat ze snel verwelken in de koelkast. Je verlengt hun levensduur als je ze verpakt in een druk & sluit zakje met een stukje keukenpapier. Het papier neemt overtollig vocht op en het zakje zorgt ervoor dat er geen lucht bij komt.

11. Verkruimel koekjes zonder te morsen

Veel recepten voor taartbodems vragen om verkruimelde koekjes. Die kun je malen in een keukenmachine, maar veel makkelijker is het om ze in een plastic zakje te stoppen waar je overheen rolt met de deegroller (of een fles wijn). Scheelt meteen weer wat afwas.

12. Hamburgers maken

Zelf hamburgers maken? Lekker! Doe alle kruiden en het gehakt in een grote druk & sluit zak. Sluit de zak en kneed de boel goed door. Met de platte kant van een satéprikker verdeel je het gehakt in vlakken (oftewel porties) voordat je het invriest. Zo kun je elke keer een paar porties uit de zak halen en de rest weer terug in de vriezer leggen. Het filmpje laat goed zien hoe het werkt:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.