Auke Sprangers
Auke Sprangers Kooktips 11 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Chipotle e adobo uit ‘n blikje over? Vries ‘t in (voor de volgende keer)

Heb je het over smaakmakers, dan wenden wij ons met alle liefde tot de Mexicaanse peper chipotle. En dan met name die uit ene uit een blikje: chipotle e adobo. Eén luxeprobleem: we houden altijd wat over. En weggooien, daar doen we niet aan. Met deze life hack schuif jij het vloeibare goud gewoon de vriezer in.

Chipotle

Eerst even een kleine opfrissing van het geheugen over die rokerige, zoete en pittige chipotle. Niet weg te denken uit de Mexicaanse keuken en gelukkig inmiddels ook vaker in de Nederlandse keuken te vinden. De pittige jalapeñopeper is gerookt waardoor ‘ie een diepe rokerige, zoete en nog steeds pittige smaak heeft. De rijke smaakmaker is dan ook in allerlei vormen te vinden.

Zwarte bonensoep met chipotle
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Chipotle e adobo

Deze rokerige Mexicaanse peper zul je dan ook regelmatig terug vinden in onze favoriete recepten. Vaak in de vorm van chipotle e adobo: waarbij de pepers zijn ingeblikt in de vorm van een puree met tomaten, azijn, knoflook en specerijen. Verwerk ‘m eens in een zwarte bonensoep, deze aubergines met chipotlesaus, taco’s met pulled jackfruit of als verrassende smaakmaker in boter.

Life hack

Terug naar die life hack: want aangezien je vaak niet meer dan een eetlepel nodig hebt en zo’n blikje toch écht te pittig is om vervolgens leeg te lepelen, bewaren we ‘m liever voor een volgende keer. Zeg nou zelf: altijd wat chipotle e adobo achter de hand is toch echt een geruststellende gedachte bij culinaire noodgevallen.

Minimalist Baker

We kwamen ‘m tegen op Instagram bij Minimalist Baker en de hack is simpeler dan je waarschijnlijk zou denken. Alles wat je nodig hebt? Een ijsblokjesvorm, een vork of lepel en uiteraard je aangebroken blikje chipotle e adobo. Schep of giet wat er overblijft regelrecht de vormpjes in -lekker gedoseerd dus voor een volgende keer- schuif ‘m de vriezer in et voilà: klaar voor de volgende sessie.

Heet, heter, heetst: de heetste chilipepers op een rijtje

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.