Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kooktips 5 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Je blender schoonmaken kan ook snel en makkelijk: zo doe je dat

Van een koffiesmoothie tot een smoothiebowl met aardbeien: onze blender en wij zijn onafscheidelijk. Het enige nadeel: je blender schoonmaken is een stuk minder fijn klusje. Er zijn altijd plekjes waar je nauwelijks bij komt zonder je aan de mesjes te snijden, of die je niet echt kunt afdrogen. Zelfs bij blenders die je volledig uit elkaar kunt halen, gaat het niet altijd even gemakkelijk. Maar wist je dat je je blender ook zichzelf kan laten schoonmaken?

Want je kunt natuurlijk zelf gaan lopen scrobben, maar de blender heeft een heel handige functie die het water ook gewoon voor je kan laten ronddraaien. Juist: blenden.

Je blender schoonmaken op een snelle manier

Hoe je dan precies te werk moet gaan? De eerste les is dat je niet moet wachten tot je smoothie/soep/guacamole of wat dan ook is aangekoekt; spoel de blender meteen na gebruik af met warm water, zodat je later niet hoeft te schrobben. Vul hem daarna voor ongeveer driekwart met warm water en doe er een beetje afwasmiddel in. Zet de blender op het onderstuk, doe het deksel erop en blenden maar!

LEES OOK: Is je afwasmiddel nét op? Gebruik deze handige truc

Schoon? Spoel de kan dan nog even na met warm water, zodat er geen sop in blijft zitten. Zet ‘m daarna ondersteboven op een afdruiprek, zodat je niet zelf hoeft af te drogen maar er ook geen water in blijft zitten dat kan gaan schimmelen.

Zitten er toch nog wat voedselresten in, dan kun je proberen een beetje azijn met baking soda en water te blenden en dat een nachtje te laten weken. Volg daarna gewoon opnieuw de methode met afwasmiddel. Nog steeds viezigheid? Overweeg dan om een oude tandenborstel te gebruiken om daar gemakkelijk bij te kunnen.

Het onderstuk maak je natuurlijk gewoon even schoon met een vochtig doekje, zonder water in de machine te laten komen.

Je blender in de vaatwasser?

Steeds meer blenders kunnen ook gewoon in de vaatwasser, maar zelfs als dat op de verpakking staat, is het goed om daar toch twee keer over na te denken. De vaatwasser kan er namelijk voor zorgen dat het mesje bijvoorbeeld sneller slijt.

Beter is om het na gebruik gewoon op bovenstaande manier te doen, en ongeveer eens per maand (afhankelijk van de mate van gebruik) een ‘grotere schoonmaak’ te doen en wel alle losse onderdelen even grondig schoon te maken met een sponsje.

Lekkere recepten die je maakt met een blender:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Chowhound