Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 21 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom je je baksel het beste kunt bestrijken met eidooier (en niet het hele ei)

Een deel van de fun bij bakken zit ‘m in dat ultieme streven naar perfectie. Het perfecte knisperlaagje op je brownie, perfect symmetrische chocolate chip cookies of verjaardagstaarten met perfecte lagen botercrème. Die perfectie is niet alleen een resultante van de liefde die je erin stopt, maar ook van de betrouwbaarheid van het recept én van slimme trucjes waarvan je baksels mooier worden. In die laatste categorie hebben we een goed advies: bestrijk je baksels met eidooier (en niet het hele ei).

Van galette tot M’Hencha

Genoeg recepten vragen erom dat je het deeg bestrijkt met ei, voordat het in de oven gaat. Of dat nou een bladerdeeggalette, een worstenbroodje of een Marokkaanse M’Hencha is, het principe is altijd hetzelfde. Het losgeklopte ei zorgt voor een mooi korstje wanneer het gebak uit de oven komt.

In sommige recepten wordt daarvoor gewoon het hele ei gebruikt, al dan niet aangelengd met een scheutje melk. In andere recepten wordt dan weer gevraagd om enkel de eidooier te gebruiken. En wat ons betreft is dat laatste de allerbeste manier, wat voor baksel je ook maakt.

Hartige galette tomaten
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Baksels bestrijken voor het mooiste korstje

Daarin zijn we trouwens niet alleen. Ook Marion Grasby (die toffe Thais-Australische kandidate van Masterchef Australia) schaart zich achter die stelling. De reden? Enkel de losgeklopte eidooier gebruiken geeft een veel mooier goudbruin korstje in vergelijking met het hele ei.

Dat wordt trouwens ook nog eens bevestigd in een keukentest van Epicurious, waar ze hetzelfde bladerdeeg bij wijze van experiment bestrijken met verschillende mengsels. Ook bij hen luidt de conclusie dat een glimmend, gouden laagje het makkelijkst ontstaat door een dun laagje losgeklopte eidooier: overtuigend de beste optie ten opzichte van de andere mengsels.

Heb je met een eidooier niet genoeg om je gehele gebak mee te bestrijken? Dan tippen ze bij Epicurious nog dat je ook twee eetlepels water kunt toevoegen aan het mengsel, geen melk dus. En hupsakee: zo ben je dus weer een stapje dichter bij je perfecte baksel!

hartige bladerdeegtaartjes met ricotta, tuinbonen en munt
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.